Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αληθινές ιστορίες πίσω από 5 γνωστά Ελληνικά Τραγούδια




Γράφει η Έλλη Δήμου,                                                                                                             

                                                                                                         

Η τέχνη είναι κάτι πολύ προσωπικό. Κάτι που βγαίνει από την ψυχή του καλλιτέχνη. Δεν είναι λίγες οι φορές, που ένα δημιούργημα, είναι εμπνευσμένο από προσωπικό βίωμα.

Συγκεντρώσαμε 5 γνωστά ελληνικά τραγούδια, τα οποία κρύβουν μια ιστορία από πίσω. Άλλοτε ρομαντική, άλλοτε τρυφερή ή αστεία … και άλλοτε θλιβερή!!

Η «Φραγκοσυριανή».



Ο Μάκρος Βαμβακάρης ήταν Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης. Ακούγοντας κανείς την «Φραγκοσυριανή» του πιστεύει και όχι άδικα, πως ο συνθέτης αποτυπώνει έναν έρωτα, μια γλυκιά ρομαντική  σχέση.

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Το τραγούδι γεννήθηκε με μια μόνο ματιά! Καθώς έπαιζε και τραγουδούσε .. σήκωσε το βλέμμα του και την είδε. Αυτό ήτανε .. δεν μίλησαν και δεν την ξανά είδε. Ήτανε όμως αρκετό για να μας χαρίσει την «Φραγκοσυριανή».

Ο «Αύγουστος».



Νίκος Παπάζογλου και Αύγουστος. Τραγουδά για έναν χαμένο έρωτα; Μια θυελλώδης σχέση που τελείωσε;.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Παπάζογλου το 1978, μετά τον σεισμό στη Θεσσαλονίκη πήγε στο Πήλιο στον φίλο του Διονύση Σαββόπουλο. Η γυναίκα και το νεογέννητο παιδί του, πήγανε στην Αμερική σε συγγενείς.

Εκεί ο Παπάζογλου γνώρισε μια νεαρή όμορφη κοπέλα. Την ερωτεύτηκε. Στην προσπάθεια του να μην ενδώσει στον έρωτα αυτό και απατήσει την γυναίκα του, μάζεψε τα πράγματα του να φύγει. Στο δρόμο του γυρισμού, συναισθήματα και θλίψη βγήκαν από μέσα του ..και γίνανε στίχοι. Έτσι μας χάρισε τον «Αύγουστο».

Βρες εδώ το αφιέρωμα μας στον Νίκο Παπάζογλου:  https://eldim20.blogspot.com/2020/04/blog-post_17.html

«Στην Κ.» .



Ο Παύλος Σιδηρόπουλος βίωσε έναν δυνατό έρωτα. Αδύνατον όμως να συνεχιστεί λόγω κοινωνικών συγκυριών.

Το όνομα της κοπέλας δεν έχει σχέση με το αρχικό «Κ». Θέλησε όμως να προφυλάξει έτσι την ανωνυμία της.

Άλλοι υποστηρίζουν πως το τραγούδι αναφέρετε στον σκληρό κόσμο των ναρκωτικών και πως το «Κ» έρχεται από την λέξη Κόλαση.

«Της Λαρίσης το Ποτάμι».



Είναι μερικά πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις που θα σε βρουν.
Ο Γιώργος Μητσάκης για παράδειγμα έτυχε να βρεθεί σε μια παρέα. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, περί ανέμων και υδάτων, αναφέρθηκαν στην Λάρισα και τον Πηνειό. Η συζήτηση προχωρούσε και εκείνος ένιωσε την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα.

Ζητά συγγνώμη και σηκώνεται. Όταν λοιπόν την επισκέπτεται του έρχεται η έμπνευση. Χαρτί όμως; Με ότι είχε ο στιχουργός, λοιπόν έγραψε το άσμα. Έτσι γεννήθηκε το τραγούδι «της Λαρίσης το ποτάμι», πάνω σε χαρτί τουαλέτας!

«Ημερολόγιο»



Ένα ερωτικό τραγούδι του Χρήστου Θηβαίου.

Ο καλλιτέχνης σπούδαζε στην Ιταλία Φιλοσοφία. Μια κοπέλα του είχε κλέψει το μυαλό, όμως εκείνη δεν "υπέκυπτε"  με τίποτα στην προσέγγιση του Θηβαίου.

Μια μέρα εκείνη τον καλεί και του ζητά να βγούνε ραντεβού να μιλήσουν για την σχέση τους. ‘Όμως εκείνη δεν έφτασε ποτέ στην συνάντηση. Είχε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και σκοτώθηκε στο δρόμο για του ραντεβού  τους. Έτσι ο Θηβαίος μας χάρισε το «Ημερολόγιο»



Πηγή φωτογραφιών: Google Images 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο...

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παρ...

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ...