Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κώστας Καρράς: Η ζωή, η καριέρα,το φιλανθρωπικό του έργο και η "αυλαία" της ζωής του






Γράφει η Έλλη Δήμου,


Ο Κώστας Καρράς έρχεται στην ζωή στις 21 Ιουνίου του 1936. Μεγάλωσε στην Αθήνα  και σύμφωνα με τον πατέρα του(μαθηματικός στο επάγγελμα) έπρεπε να γίνει γιατρός ή πολιτικός. Τα όνειρα του  -όμως- είχανε άλλη μορφή.. και δε θα τα παρατούσε για κανέναν.

Στο Λονδίνο σπούδασε για δύο χρόνια πολιτικές επιστήμες αλλά αποφοίτησε από την Royal Academy of Arts. Γυρίζοντας στην Ελλάδα σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ το 1963 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Το ξεκίνημα του στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Η κινηματογραφική πρώτη για τον Καρρά, έρχεται το 1961 και ενώ ακόμη ήτανε στο πρώτο έτος της Δραματικής Σχολής.
Ο ίδιος είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε την πρόταση:

"Ήτανε διακοπές στην Κω παρέα με τους φίλους του. Ενώ βρισκόταν στην παραλία και κολυμπούσε, τον πλησίασαν δύο άντρες. Ένας εκ των δύο, ήτανε ο Ντίμης Δαδήρας και μεταξύ άλλων του ζήτησαν να παίξει στον Κινηματογράφο. Ο Καρράς δειλά ρώτησε τι εννοούν και για ποια ταινία τον προορίζουν; «Σε μια ταινία με την Τζένη Καρέζη και τον Γιάννη Φέρτη» του απάντησαν."

Έτσι και έγινε. Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε στην Κω για τα γυρίσματα της ταινίας «Ποια είναι η Μαργαρίτα;».


«Όταν πρωτοείδα την Καρέζη εντυπωσιάστηκα από αυτό το πλάσμα. Μια γυναίκα χαριτωμένη με χιούμορ». Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων γίνανε πολύ καλοί φίλοι και ο ίδιος δήλωσε, πως αυτό ήτανε από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της καριέρας του.


Του έδινε πάντα συμβουλές τόσο για την ζωή, όσο και για την δουλειά. Άσχετα που ο Καρράς είχε μια συνήθεια, να μην ακολουθεί και να μην δίνει συμβουλές.



Το 1963 γίνεται το θεατρικό του ντεμπούτο με την παράσταση «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι. Ένας θίασος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.



 Τη θεατρική του όμως πορεία συνόδεψαν και στιγμάτισαν οι συνεργασίες με την Έλλη Λαμπέτη. Παίξανε μαζί σε παραστάσεις όπως: «Ξυπόλητη στο Πάρκο» και «Σαράντα Καράτια». Μια σχέση για την μορφή της οποίας οι απόψεις διίστανται.



Με κάποιο τρόπο σε συνέντευξη του,  είχε ξεχωρίσει την σχέση που είχε με τον Νίκο Κούρκουλο, την  Τζένη Καρέζη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη .Την εποχή εκείνη οι ηθοποιοί όταν συνεργάζονταν, γινόντουσαν οικογένεια..

                                                                                                                                      «Υπολοχαγός Νατάσα»


Με την Τζένη βρέθηκαν το ’61 και  ξανά συναντήθηκαν (όσον αφορά την δουλειά) σε ταινίες και θεατρικά έργα όπως: «Δεσποινίς Διευθυντής»  και η «Γειτονιά των Αγγέλων». Με την Αλίκη διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους γύρω στο ’70 με την ταινία  «Υπολοχαγός Νατάσα» και λίγο αργότερα στην «Κόρη του Ήλιου. Τέλος, με τον Νίκο κάνανε πολύ παρέα και συνεργάστηκαν σε έργα όπως η «Δίψα για ζωή».

                                                                                                                              «Δεσποινίς Διευθυντής»


Μάλιστα πολύ ειλικρινά ο Καρράς είχε δηλώσει: Μετά τον χαμό τους ένιωσα το απόλυτο κενό. Δε κατάφερα να πάω στην κηδεία της Αλίκης ούτε της Τζένης(δε το άντεχε).. παρά μόνο στου Νίκου. Κι’ αυτό με δυσκολία.

Για πολλούς η κινηματογραφική του εμφάνιση στην ταινία «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1977) ήτανε η καλύτερη της καριέρας του.  Λίγα χρόνια αργότερα το 1981 πραγματοποιεί και την τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή στο έργο «Τα Καμάκια»

Από το 1970 μέχρι και το 1999 πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία σε τηλεοπτικές σειρές όπως ενδεικτικά: «Το σπίτι με τον φοίνικα» το 1970, «Η θεατρίνα» το 1977, «Είμαι ο πρωθυπουργός» το 1991, «Πάτερ ημών» 1994-96  και τελευταία «Μπαμ, μπαμπάς και μπέμπα» το 1999.

Το 2000 και μέχρι το 2007 ο Κώστας Καρράς επιχειρεί να προσφέρει στα κοινά, ως βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το καταφέρνει. Έδωσε πολλές παραστάσεις για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Οργάνωσε τον πρώτο Διεθνή Έρανο για τα θύματα του πολέμου της Βοσνίας. Αποτέλεσε επίσης, επίτιμος Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.



Βραβεύτηκε και τιμήθηκε από διάφορες οργανώσεις και το φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο.

Η "αυλαία" της ζωής του

«Κανείς και τίποτα δε μπορούσε να με αποσπάσει από το όνειρο μου να γίνω ηθοποιός. Εδώ σταμάτησα να μιλάω με τον πατέρα μου, διότι δεν συμφωνούσε! Τι μπορούσε άλλο να με αποτρέψει;» είχε δηλώσει. Ένας ταγμένος ηθοποιός και καλλιτέχνης με έντονη φιλανθρωπική και ανθρωπιστική δράση. Η φιλμογραφία του Κώστα Καρρά περιλαμβάνει περισσότερες από 35 ταινίες, παίζοντας σε κωμωδίες, μελοδράματα, μιούζικαλ και σε πολεμικά δράματα.



Στις 6 Μαΐου του 2012 έφυγε από την ζωή νικημένος από τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω την επί σχεδόν 47 χρόνια σύζυγο του Αγγελική και τον λατρεμένο του γιο Βασίλη.




Πηγή φωτογραφιών: Google Images, ellinikoskinimatografos.gr

Με πληροφορίες από: sansimera.gr, Βικιπαίδεια, alphatv, ΑΝΤ'ΑΥΤΟΥ, newsbeast.gr, ellinikoskinimatografos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο μόνος κυρίαρχος… η μεγάλη και μοναδική θρησκεία – είναι για εκείνον- η μουσική. «Τη μουσική σου πρέπει να την τιμάς με την ηθική σου και την στάση σου» , είπε κάποτε, σε μια προσπάθεια, να εξηγήσει πως επιβάλλεται- κατά την γνώμη του- στο κοινό το "ελαφρύ&

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παραλίγο να