Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνικός Κινηματογράφος: Δευτεραγωνιστές που άφησαν εποχή




Γράφει η Έλλη Δήμου, 

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος γνώρισε μεγάλες δόξες. Τα «χρυσά χρόνια» του δημιουργήθηκαν ταινίες, που συντροφεύουν γενιές και γενιές μέχρι και σήμερα. Οι «γίγαντες»  και πρωταγωνιστές του κινηματογράφου μένουν ανεξίτηλοι στις μνήμες όλων.


Όμως, πως θα ήτανε-άραγε- οι ταινίες που όλοι έχουν αγαπήσει, αν δεν υπήρχαν οι θρυλικοί δευτεραγωνιστές; Εκείνοι που πέρασαν από τον Ελληνικό Κινηματογράφο και όχι μόνο τον «ακούμπησαν» αλλά τον στιγμάτισαν;  

Ας θυμηθούμε μερικούς μόνο -από τους σπουδαίους- δευτεραγωνιστές:



Σαπφώ Νοταρά.

Η Σαπφώ Χανδάνου (το πραγματικό της επίθετο) γεννήθηκε το 1907/1910 (οι απόψεις διίστανται) στο Ηράκλειο.

Μια επιβλητική μορφή, με χαρακτηριστική βραχνή χροιά, που κατάφερε μέσα από δεύτερους ρόλους να δημιουργήσει έναν "τύπο"- εκείνον της ιδιαίτερης γεροντοκόρης – με τον οποίον μάλιστα ταυτίστηκε.

Οι ατάκες που χάρισε στο κοινό έχουν μείνει αξέχαστες. Έβαλε «μπουρλόοοτο»  σε ταινίες όπως «Αχ αυτή η γυναίκα μου»- όπου ενσάρκωσε την Ξένη- χαρίζοντας ατελείωτο γέλιο.

Συμμετείχε σε έργα όπως: «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Έγκλημα στα παρασκήνια» (1960), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964)

Όσοι την γνώριζαν έχουν δηλώσει πως στη ζωή της ήτανε μοναχική.

Πέθανε στις 11 Ιουνίου του 1985, μόνη σε ένα διαμέρισμα που πλήρωνε εκ μέρους της ένας επιχειρηματίας θαυμαστής, ο οποίος παρέμεινε άγνωστος.



Χρήστος Ευθυμίου.

Ο γλυκύτατος αφελής του Κινηματογράφου γεννήθηκε το 1900, στο Κωσταλέξι Φθιώτιδος.

Σπούδασε και αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών και λίγο αργότερα (1925) γράφτηκε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, από όπου και αποφοίτησε 4 χρόνια αργότερα, ως αριστούχος.

Κατέγραψε μια σπουδαία πορεία στο θέατρο, για την οποία τιμήθηκε αρκετές φορές. Στον κινηματογράφο όμως, ταυτίστηκε με τον χαρακτήρα του «αφελή» και «κουτού» κυρίου, που συχνά βίωνε τον χλευασμό- πάντα στο πλαίσιο του αστείου και του χαριτωμένου για χάρη του σεναρίου.

Αξιομνημόνευτη είναι η συμμετοχή του στην ταινία «Ένας βλάκας και μισός» , στην οποία υποδύθηκε τον Θωμά Κατσαρό. Έναν καλοκάγαθο και αφελή άνδρα.

Πέθανε στις 4 Μαΐου του 1971.   



Δημήτρης Νικολαΐδης.

Γεννημένος το 1922 στην Αθήνα, ο Νικολαΐδης ορφάνεψε σε ηλικία 9 μηνών. Σα σωστός μαχητής, κατάφερε να περάσει στη Νομική Αθηνών και παράλληλα να σπουδάσει στη σχολή του Κουν.

Η παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο έλαβε χώρα το 1954-στην ταινία «Το κορίτσι της γειτονιάς»- υποδυόμενος τον Ντιντή.

Έπαιξε δίπλα σε «τιτάνες» του Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως: Βλαχοπούλου, Καρέζη, Κοντού, Βέγγο, Κωνσταντάρα, Αλεξανδράκη. Από τους πιο επιτυχημένους ρόλους του ήτανε εκείνους του Ζήση, στην ταινία «Καπετάν Φάντης μπαστούνι».

Πέθανε στις 21 Ιανουάριου του 1993, όπου έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της υγείας του, αποσυνέδεσε μόνος του τα καλώδια, που τον κρατούσαν στην ζωή.



Αντώνης Παπαδόπουλος.

Ο γκρινιάρης και παραπονιάρης γκαφατζής.

Ο Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1932.
Χαράχθηκε στη συνείδηση όλων ως ο αφελής και γκρινιάρης βοηθός του Βέγγου, στις αξέχαστες κωμωδίες του πράκτορα Θου Βου. Παρ’ όλα αυτά συμμετείχε και σε αρκετές άλλες όπως: «Η ζηλιάρα», «Ο Στρατής παραστράτησε», «Οι φανταρίνες», «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα».

Πέθανε από καρκίνο στις 9 Οκτωβρίου του 1983- δύο μόλις χρόνια από την γέννηση της κόρης του.


Με πληροφορίες από: Βικιπαίδεια, newsbeast.gr, ellinikoskinimatografos.gr, sansimera.gr, Μηχανή Του Χρόνου,

Πηγή φωτογραφιών: Google Images

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ είπε…
ΥΠΕΡΟΧΟΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Συντάκτης είπε…
Πραγματικά!

Εάν επιθυμείτε εκτενές αφιέρωμα σε κάποιον συγκεκριμένο ηθοποιό, θα ήταν χαρά μας να μας ενημερώσετε :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο...

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παρ...

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ...