Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διατροφή VS Καραντίνα.










Παγκοσμίως, το διάστημα αυτό, επικρατεί μια σύγχυση, εξαιτίας της πανδημίας, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Έχοντας μείνει, για αρκετό διάστημα στο σπίτι και με το τοπίο να είναι  ακόμη θολό, δε πρέπει να ξεχνάμε, πως #μένουμε_σπίτι,  άλλα δε παραμελούμε ούτε τον εαυτό μας, ούτε τις ανάγκες μας.

Ένα ‘’σερφάρισμα’’ στα Social Media, είναι αρκετό, για να αφουγκραστεί κανείς, την τάση των ημερών: Φαγητό!

Για το λόγω αυτό, επικοινωνήσαμε με την Σύμβουλο Διατροφής και Διαιτολογίας , Ζωή- Μαρία Χαρινά. Στόχος είναι,  να μας μεταδώσει το ‘’κλίμα’’, που επικρατεί, όσον αφορά τη διατροφή εν μέσω καραντίνας , βάσει της επαγγελματικής της εμπειρίας. Να μας καθοδηγήσει και να μας προσφέρει  αρκετές χρήσιμες συμβουλές, ώστε να την ‘’βγάλουμε καθαρή’’!

Η Συνέντευξή έγινε διαδικτυακά, χωρίς κανείς να βγει από το σπίτι του.  



Σύμφωνα με τα μηνύματα, που λαμβάνεις, ο εγκλεισμός, λόγω της πανδημίας, έχει επηρεάσει τη διατροφική καθημερινότητα του κόσμου; Αν ναι, που το αποδίδεις;


Καθημερινά λαμβάνω διάφορα μηνύματα,  πως ο κόσμος δεν μπορεί να ακολουθήσει πιστά το καθημερινό του πρόγραμμα. Παραδείγματος χάριν, δεν θα καταναλώσει όλα του τα γεύματα, θα υπάρχουν διάφορα τσιμπολογήματα- ατασθαλίες , ακόμη και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

 Η διαδικασία του εγκλεισμού, έχει επηρεάσει αρκετά τους ανθρώπους, ώστε να σκέφτονται συνεχεία το φαγητό. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι ασχολίες μας έχουν μειωθεί αρκετά, οι δραστηριότητες που κάναμε, πριν την πανδημία, πλέον, δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη μας ασχολία είναι το φαγητό μας!


Ποιες τροφές είναι αυτές, που προτιμώνται από την πλειοψηφία, αυτή την περίοδο;


Λόγω της κατάστασης, ο κόσμος έχει αγχωθεί/στεναχωρηθεί αρκετά. Με αποτέλεσμα; Να το ρίχνουμε στο «φαγητό της παρηγοριάς». Καλύπτοντας, με τον τρόπο αυτό, τα συναισθήματα μας (άγχος, στενοχώρια και κούραση) . Συνήθως «της παρηγοριάς» είναι τα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες ,ζάχαρη και λίπος. Πιστεύουμε, ότι θα είναι ο λόγος να αλλάξει η διάθεση μας, προς το θετικό. Στο τέλος, όμως, ανακαλύπτουμε, πως νιώθουμε καλύτερα μόνο τα δευτερόλεπτα που το καταναλώνουμε.

Την επόμενη φορά, που θα είμαστε σε κακή ψυχολογική
κατάσταση αντί  για θερμίδες ή ζάχαρη, ας χαρίσουμε στον οργανισμό  μας, αυτό, που πραγματικά έχει την περισσότερη ανάγκη, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ!




Ποια είναι τα τρόφιμα, που πρέπει να αποφεύγουμε, εφόσον δε μπορούμε να ασκηθούμε, όπως θα θέλαμε, λόγω των συνθηκών;


Κανένα τρόφιμο δεν είναι ‘’κακό’’ για τον οργανισμό μας. Όλα τα έχουμε ανάγκη, αρκεί να μάθουμε, πώς να τα καταναλώνουμε και σε τι ποσότητες τα χρειαζόμαστε. Οι άνθρωποι, συχνά, υπερκαταναλώνουν τροφή χωρίς μέτρο.  Το αποτέλεσμα;  Η υπερπρόσληψη θερμίδων
μέσα στην ημέρα και κατ’ επέκταση η αύξηση βάρους. Γι’ αυτό ότι και να καταναλώνουμε θέλει προσοχή και μέτρο!


Ποιες είναι οι τροφές, που θα μας βοηθήσουν να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας;


Ακολουθούν μερικές καλές διατροφολογικές συνήθειες, που χτίζουν «τείχος προστασίας» για τον οργανισμό μας:


·               Κρέας 

Το να καταναλώνουμε κρέας με μέτρο και χωρίς υπερβολές, είναι μια από τις καλύτερες και ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες, που θα μπορούσαμε να έχουμε ως ρουτίνα. Κι αυτό γιατί το κρέας εμπεριέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αλλά και διάφορα ανόργανα στοιχεία, που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Είναι
προτιμότερο να τρώμε λευκό κρέας (κουνέλι ή πουλερικά), που είναι πιο υγιεινό  από το κόκκινο και γενικότερα, να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Τέλος, η ενδεδειγμένη ποσότητα, που πρέπει να καταναλώνουμε, ανά εβδομάδα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 500 γραμμάρια.

Αν ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες, το κρέας μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο για τον οργανισμό μας.


·               Ψάρια και αυγά

Τόσο τα ψάρια όσο και τα αυγά έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες με το κρέας, με μια μεγάλη προσθήκη: εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνη D. Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιά από δυσλειτουργίες και τον
οργανισμό μας, από εσωτερικές φλεγμονές. Από την άλλη, η βιταμίνη D ισχυροποιεί τα κόκκαλα μας και αυξάνει την προστασία τους, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι ενισχυτική συνολικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.




·               Καρποί, φρούτα και λαχανικά


Αν ψάξουμε να βρούμε τροφές, που να κάνουν ακόμα πιο δυνατό το
ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν θα βρούμε καλύτερες περιπτώσεις από τους καρπούς, τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι ουσίες, που εμπεριέχουν καταπολεμάνε το στρες και δίνουν μεγαλύτερη ζωντάνια στα κύτταρα, που συγκροτούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, αποτελούνται από:

βιταμίνες C, A και E καθώς και από ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο
ψευδάργυρος και ο χαλκός.



 Όλες αυτές οι ουσίες εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με στοιχεία, που τον κάνουν πιο ισχυρό, απέναντι στις ιώσεις.



Το ωράριο μας έχει αλλάξει. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δε ξαπλώνει, πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις βραδινές ‘’λιγούρες’’, εάν δε μπορούμε να τις αποφύγουμε, πως τις ‘’αντιμετωπίζουμε’’ ;


 Αν δεν μπορώ να αποφύγω την λιγούρα μου, ας μάθω, τουλάχιστον, να τσιμπολογάω έξυπνα. Αντί  να φάω ένα σακουλάκι πατατάκια, που περιέχουν 808 kcal, ας καταναλώσω 3 κούπες σπιτικό ποπ κόρν, που περιέχουν 100 kcal.



Γενικότερα, όταν κάτι ετοιμάζεται από το σπίτι, έστω και λιχουδιές, έχουν λιγότερες θερμίδες, γιατί δεν περιέχουν συντηρητικά.




Τα παιδιά την παρούσα χρονική στιγμή, δεν δύνανται  να περάσουν χρόνο εκτός σπιτιού, ούτε να ακολουθήσουν τις δραστηριότητες τους. Πως θα καταφέρουν οι μανούλες να διατηρήσουν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής; ( Δώσε μας ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ημέρας)


Το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες, ανάλογα με το φύλο, την
ηλικία, το ύψος και την φυσική του δραστηριότητα.

Ξεκινάμε πάντα με ένα καλό πρωινό, όπως π.χ. μια ομελέτα ή 1 τοστ ή 1 κομμάτι σπιτικό κέικ ή 1 κομμάτι σπιτική πίτα.



 Συνεχίζουμε, με τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) δεκατιανό –απογευματινό, που μπορούμε να του δώσουμε:

·               Λαχανικά εποχής. (π.χ. καροτάκια και αγγουράκια κομμένα μπαστουνάκια)

·               φρούτο ή φρουτοσαλάτα.

·               Τοστ.

·               Ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.

·               Μπάρα δημητριακών.

·               Γιαούρτι με φρούτο ή/και μέλι - κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης.






Μεσημεριανό, ανάλογο,  με την ποσότητα, που καταναλώνει το κάθε παιδί και πάντα να υπάρχει η σαλάτα στο τραπέζι ή ακόμη καλύτερα στο πιάτο του.


 Βραδινό μπορούμε να του δώσουμε:

·               Φαγητό, ακόμη  και από το μεσημεριανό του γεύμα αλλά σε μικρότερη ποσότητα.

·               Φρούτα δηλαδή κάποιο είδος φρουτοσαλάτας .

·               Λαχανικά μία πλούσια σαλάτα με κάποιο είδος πρωτεΐνης όπως π.χ. αυγό, γαλοπούλα , κοτόπουλο.

·               Καλό θα ήταν, να χρωματίζουμε πάντα τα πιάτα μας με διάφορα λαχανικά, για να είναι πιο λαχταριστά στα μάτια των παιδιών μας.




Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολία στην επανένταξή μας στην καθημερινότητα, εάν παρεκτραπούμε, λιγάκι, διατροφικά;


 Ακόμη και αν παρεκτραπούμε λιγάκι μπορούμε να σώσουμε τα πάντα. Ακολουθούμε, έστω και μικρά βήματα, στην διατροφή μας, όπως να τρώμε συχνά γεύματα, μα πρώτα από όλα να μην τα ξεχνάμε.

 Όλα χρειάζονται με μέτρο και οργανισμός μας, θα βοηθήσει, από μόνος του. Οι οργανισμοί έχουν μνήμη και συγκρατούν τα πάντα. Γι’ αυτό, όλα με προσοχή και εγκράτεια.


Έχεις κάποιες συμβουλές- μικρά tips, για τους αναγνώστες μας;


 Η συμβολή μου είναι μία :

 Αγαπάμε το σώμα μας και προσπαθούμε να το
κάνουμε ακόμη καλύτερο. Δεν χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές ακόμη και αν παρεκτραπούμε, ας απολαύσουμε το φαγητό. Η επομένη μέρα μας δίνει την δυνατότητα να ξανά ξεκινήσουμε το πρόγραμμα μας. Βλέπουμε πάντα τον στόχο μας και δεν εγκαταλείπουμε ποτέ !



Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Σύμβολο Διατροφής και Διαιτολογίας, Ζωή-Μαρία Χαρινά,για τις εξαιρετικά χρήσιμες και ενδιαφέρουσες συμβουλές, που μας έδωσε καθώς και για τον χρόνο, που μας αφιέρωσε. 

Email: zmharina@gmail.com



Πηγή Φωτογραφιών: Google Images.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο μόνος κυρίαρχος… η μεγάλη και μοναδική θρησκεία – είναι για εκείνον- η μουσική. «Τη μουσική σου πρέπει να την τιμάς με την ηθική σου και την στάση σου» , είπε κάποτε, σε μια προσπάθεια, να εξηγήσει πως επιβάλλεται- κατά την γνώμη του- στο κοινό το "ελαφρύ&

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παραλίγο να