Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στάθης Ψάλτης: Ο "καμικάζι" του Ελληνικού Κινηματογράφου










Γράφει η Έλλη Δήμου,

Είδωλο της δεκαετίας του ’80 . Βασιλιάς της κωμωδίας. Η «έκπληξη» του δράματος. Αγαπήθηκε όσο λίγοι, για το αβίαστο γέλιο  που προσέφερε στον θεατή. Ο Στάθης Ψάλτης.

Γεννημένος στο Βέλο της Κορινθίας στις 27 Φεβρουαρίου του 1951, πήρε πολύ γρήγορα τη ζωή στα χέρια του.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών, καταφέρνει να ξεγελάσει τον πατέρα του και να φύγει στα καράβια. Του παρουσίασε ένα χαρτί, που υποτίθεται ήταν οι βαθμοί του σχολείου και χρειαζόταν μια υπογραφή του. Στην πραγματικότητα, ήτανε χαρτί της αστυνομίας,  με το οποίο υπογράφοντας το, του επέτρεπε να μπαρκάρει και ας ήτανε ανήλικος.

Το 1967 ο Ψάλτης θα γραφτεί σε δραματική σχολή ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να κάνει διάφορες δουλειές, ώστε να βγάζει τα προς το ζην.

Στα 17 του χρόνια απέκτησε την μονάκριβη κόρη του, με την πρώτη του σύζυγο, Κάτια Κυβέλου. Τα πρώτα χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετές δυσκολίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, για διάστημα 6 μηνών τάιζε την κόρη του νερό με ζάχαρη.

 Έπαιζε τότε σε μια παράσταση. Η απόδοση του ήτανε εκπληκτική. Ο πρωταγωνιστής του έργου, του δήλωσε πως θα τους διώξει όλους, μα θα κρατήσει εκείνον. Στο τέλος τους κράτησε όλους και έδιωξε τον Στάθη. Είχε αναγκαστεί να μπαίνει στην πολυκατοικία του, από το παράθυρο. Έτσι απέφευγε την συνάντηση με τον θυρωρό, μιας και δεν είχε τα  λεφτά για τα κοινόχρηστα.

 Η «νεανική τρέλα», όπως είχε ο ίδιος ονομάσει τον πρώτο του γάμο, δε κράτησε πολύ. Του άφησε όμως «τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής του, την κόρη του».

Ο δρόμος προς την επιτυχία.

Το 1972, ο Στάθης Ψάλτης, κάνει την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο, με την ταινία «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα». Το ’73 στην τηλεοπτική σειρά «Οι έμποροι των εθνών» τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Ξυλούρη και από τότε ερμήνευε τραγούδια τόσο σε ταινίες, όσο και σε επιθεωρήσεις.



Τη δεκαετία του ’80, ο ηθοποιός απογειώνεται. Από κοινού, με το κινηματογραφικό του ταίρι( που υπήρξε ταίρι του και στην πραγματική ζωή για 5 χρόνια) Καίτη Φίνου, γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Ατάκες όπως: «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος»  έμειναν στην ιστορία. Συμμετείχαν μαζί σε εμπορικές ταινίες, μερικές από τις οποίες ήταν: «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Βασικά Καλησπέρα σας», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ» κ.α.

                                                                                    Ταινία: «Τροχονόμος Βαρβάρα»


Όλοι οι ηθοποιοί, που παίξανε πλάι του δεύτερους ρόλους ήταν αυστηρά επιλεγμένοι. Γι’ αυτό, κατά την γνώμη του, οι ταινίες του γνώρισαν τέτοια απόλυτη επιτυχία.

Ο "πόλεμος" εναντίον του.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που ο Στάθης Ψάλτης, κατηγορήθηκε πως δε κάνει ποιοτικές, αλλά  πρόχειρες δουλειές. Πως δεν έχει καταγράψει κάποιο σπουδαίο επίτευγμα, διότι η κωμωδία και η επιθεώρηση είναι είδη εύκολα.



Το πιο βαρύ, για εκείνον, ήταν η κατηγορία  για αμέλεια, όταν η ηθοποιός  Ρένα Παγκράτη, έβαλε τέλος στη ζωή της, λόγω οικονομικής ανέχειας. Οι δυο τους είχανε συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές σε ταινίες όπως: «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια», «Καμικάζι αγάπη μου» κ.α. Τη θεωρούσε «αριστούργημα». Έτσι, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία, ότι δεν την στήριξε, πληγώθηκε βαθύτατα.
                                                                                                                        Ρένα Παγκράτη


Η στάση που κρατούσε ο ίδιος.

Ο Ψάλτης, δήλωνε χορτάτος και πανευτυχής για τη ζωή και τις επιλογές που έκανε. Έχει στο ιστορικό του μια ατελείωτη φιλμογραφία, αν και πρωταγωνίστησε μόνο σε 12 από αυτές. Ήτανε προσεκτικός και τελειομανής με τη δουλειά του. Για το λόγο αυτό, δεν έκανε ποτέ βιντεοκασέτες, αν και του προτάθηκε. Τις θεωρούσε «πρόχειρες».

Η γνώμη των «ειδικών» και αυτών που ήτανε «μέσα στα πράγματα» δεν τον ενδιέφερε. Νοιαζόταν μόνο για την γνώμη του κόσμου. Το γέλιο τους και το χειροκρότημα, ήτανε η ανταμοιβή του.
Τηλεόραση δε του προτάθηκε, παρά ελάχιστων εξαιρέσεων, για λόγους που και ο ίδιος αγνοούσε. Κι’ όμως δεν ένιωθε αδικημένος. Έχει πονέσει πολύ στη ζωή του, δήλωνε, για να κάνει τους άλλους να γελούν. Αυτό ήτανε το δώρο του.

«Οι "σταρς"της τηλεόρασης, είναι της μιας χρονιάς», συνήθιζε να λέει. «Και αυτό γιατί δεν έχουν θεατρική παιδεία. Σημασία έχει να εδραιωθείς μέσα από το θέατρο».

Η γυναίκα της ζωής του.

Η Χριστίνα Ψάλτη, η οποία ήταν στο πλευρό του μέχρι το τελευταίο λεπτό, ήταν ο τρίτος του γάμος.(Είχε προηγηθεί, ένας γάμος- "αστραπή" με την Τάνια Μπούρα)

                                                                                        Στάθης Ψάλτης-Χριστίνα Ψάλτη


 Γνωρίστηκαν το 1995, αλλά πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να παντρευτούν. ‘Έπαιζαν μαζί στο θέατρο τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος δήλωνε για εκείνη πως ήταν ένας πραγματικός άγγελος. «Μου την έστειλε ο Θεός για τα τελευταία χρόνια της ζωής μου...».

Ο Στάθης Ψάλτης υπηρέτησε πιστά για τρεις δεκαετίες, τον χώρο της κωμωδίας και της επιθεώρησης. Με την ίδια ευκολία όμως, «έκλεβε» την παράσταση σε ρόλους του άλλου άκρου, όπως αυτός της τελευταίας του δουλειάς, στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης», στην οποία υποδύθηκε τον Ηγούμενο της Μονής Σινά.

                                                    Ο Στάθης Ψάλτης στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης»


Παντρεύτηκε 3 φορές. Την 1η από άγνοια. Την 2η για την περιπέτεια. Ενώ την 3η επειδή το ήθελε, είχε χιουμοριστικά δηλώσει.
 Γεύτηκε την επιτυχία, την αγάπη του κόσμου, την αναγνώριση. Άφησε εποχή με τις ατάκες του χαρίζοντας απίστευτες ερμηνείες. Την τελευταία του πνοή άφησε στις 21 Απριλίου του 2017, νικημένος από τον καρκίνο.

Κέρδισε με την αξία του, όμως, μια θέση στο Πάνθεον του Ελληνικού Κινηματογράφου.


Πηγή φωτογραφιών: Google Images
Με πληροφορίες από: Βικιπαίδεια, star.gr, newsbomb.gr, Alpha, Μηχανή Του Χρόνου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο μόνος κυρίαρχος… η μεγάλη και μοναδική θρησκεία – είναι για εκείνον- η μουσική. «Τη μουσική σου πρέπει να την τιμάς με την ηθική σου και την στάση σου» , είπε κάποτε, σε μια προσπάθεια, να εξηγήσει πως επιβάλλεται- κατά την γνώμη του- στο κοινό το "ελαφρύ&

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παραλίγο να