Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φανταστικό ταξίδι της Εφηβικής Λογοτεχνίας.







Μυθιστορήματα που θα ταξιδέψουν τους εφήβους σε κόσμους γεμάτους μυστήριο, περιπέτεια, έρωτα και μαγεία μπορούν να αποτελέσουν μια δημιουργική αποφόρτιση από τη μελέτη των μαθημάτων τους, αλλά και από την τριβή με τις καθημερινές εξωσχολικές τους υποχρεώσεις.


Γράφει η Παναγιώτα Απέργη,



·               Άλκη Ζέη, «Το Kαπλάνι της βιτρίνας» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)



Το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη εξιστορεί τη ζωή δυο μικρών κοριτσιών, της Μυρτώς και της Μέλιας. Τα δυο κορίτσια μεγαλώνουν κοντά στον παππού τους, ο οποίος τους διηγείται, αντί για παραμύθια, ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες και την ελληνική μυθολογία, ώσπου μια μέρα ο φοιτητής ξάδελφός τους τους λέει μια ιστορία για το καπλάνι, μια τίγρη, που βρίσκεται βαλσαμωμένη σε μια  βιτρίνα του σπιτιού. Σύντομα, όλη η παιδική ανεμελιά θα αλλάξει και τα δυο κορίτσια θα έλθουν αντιμέτωπα με τα γεγονότα που θα καθορίσουν την προσωπικότητά τους. 


·               C.J. Doherty, «Νυχτερινό Σχολείο» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)




Κεντρική ηρωίδα στην πενταλογία της C.J. Doherty είναι η Άλι Σέρινταν μια μπερδεμένη 16χρονη, η οποία εξ αιτίας της παραβατικής της συμπεριφοράς θα σταλεί εσώκλειστη στην Κιμμέρια Ακαδημία, όπου και θα έρθει αντιμέτωπη με ψέματα, δολοφονίες, κατασκόπους και πολλά κρυμμένα μυστικά.


·               Egea Fedra, «Το βιβλίο της Δύναμης» και «Ο φάρος της Ισκέρια» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)


Στη  σειρά «Τα μυστικά της μαγείας», βλέπουμε τις περιπέτειες της Κσαρ Ρόαν και του Ντέρταν Ριβογιούκ, οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν το βασίλειο του Βέκιον, που βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου, καθώς δέχεται επιθέσεις από εισβολείς, προδότες, πανίσχυρους μάγους και τρομερούς πολεμιστές. 


·               Josephine Angelini, «Χαμένοι θεοί» (Εκδόσεις Λιβάνη)



Στην τριλογία της, η Josephine Angelini αφηγείται τις περιπέτειες της Έλεν Χάμιλτον, μιας κοπέλας που προσπαθεί να κρύψει την πραγματική της ταυτότητα που σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα. Όταν θα συναντήσει τον Λούκας, το μυστικό της θα αποκαλυφθεί και η ίδια θα μάθει ποιοι ήταν, πραγματικά, οι πρόγονοί της.


·               J. K. Rowling , «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (Εκδόσεις Ψυχογιός)



Στο πρώτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς μυθιστορημάτων φαντασίας η βρετανίδα συγγραφέας περιγράφει τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ, ενός νεαρού αγοριού που μεγαλώνει με τους θείους του και τον ξαδελφό του, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική αιτία θανάτου των γονιών του και πώς κατέληξε να μένει με τους σκληρούς συγγενείς του. Μόλις μάθει την αλήθεια, θα γνωρίσει τον κόσμο της μαγείας, τη φιλία, την αγάπη, τη μοναξιά, την απώλεια, ενώ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τον δυνατότερο μάγο όλων των εποχών, τον Βόλντεμορτ. 


·               R.L. Stine, «Παιχνίδια τρόμου» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)



Η 17χρονη Ρέιτσελ, παρακούγοντας τις συμβουλές των φίλων της, αποδέχεται την πρόσκληση του Μπρένταν Φίαρ για ένα πάρτι στο σπίτι του, στο Φίαρ Άιλαντ, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει πως κάποιος θα παίξει θανάσιμα παιχνίδια μαζί τους, με τους καλεσμένους να δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον.


·               Markus Zusak, «Η Κλέφτρα των Βιβλίων» (Εκδόσεις Ψυχογιός)



Με αφηγητή τον Θάνατο, το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της νεαρής  Λίζελ, η οποία πηγαίνει να ζήσει με τους θετούς γονείς της στην πόλη Μόλχιγκ, που λειτουργεί σαν τον μικρόκοσμο μιας κοινωνίας η οποία θα μπλεχτεί στη λαίλαπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έχοντας στα χέρια της ένα  κλεμμένο εγχειρίδιο, η Λίζελ θα γίνει η «κλέφτρα βιβλίων», με τα οποία θα βρίσκει παρηγοριά, όταν η άνοδος του ναζισμού, οι διαρκείς βομβαρδισμοί, οι πορείες θανάτου των Εβραίων θα σκοτώνουν κάθε ζωντανό ον δίπλα της.


·               Veronica Roth, «Απόκλιση» (Εκδόσεις Ψυχογιός)



Στο δυστοπικό Σικάγο η κοινωνία είναι χωρισμένη σε πέντε φατρίες, ανάλογα με την αρετή που καλλιεργεί η καθεμιά. Η Μπίατρις Πράιορ, την ημέρα που θα κληθεί να διαλέξει μια από τις πέντε φατρίες, στην οποία θα αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή της, παίρνει μια απόφαση που θα καταπλήξει τους πάντες, οδηγώντας την να παλεύει για την ίδια της τη ζωή.


·               Cayla Kluver, «Η Κληρονομιά» (Εκδόσεις Ψυχογιός)



Αναγκασμένη να παντρευτεί ένα πρίγκιπα που  διάλεξε για κείνην ο πατέρας της, η πριγκίπισσα Αλίρα μπλέκει άθελά της σ' έναν κόσμο γεμάτο ίντριγκες, παλιές έριδες και μίση, χωρίς να ξέρει ποιον να εμπιστευτεί, συμπεριλαμβανομένου και του γοητευτικού αλλά μυστηριώδους Νάριαν.


·               Bram Stoker, «Κόμης Δράκουλας: Ο Άρχοντας των Καρπαθίων» (Εκδόσεις Καρακώτσογλου)


Εμπνευσμένος από τη ζωή του πρίγκιπα της Μολδοβλαχίας Βλαντ Τέπες Γ', ο Bram Stoker συνθέτει την ιστορία του περιβόητου Κόμητος Δράκουλα, του οποίου η προσπάθεια να δημιουργήσει μια στρατιά από βρικόλακες θα ανακοπεί από τον Άμπραχαμ Βαν Χέλσινγκ.


·               Oscar Wilde, «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» (Εκδόσεις Καρακώτσογλου)



Στο φαουστικό μυθιστόρημά του, ο Oscar Wilde παρουσιάζει την ιστορία του νεαρού αριστοκράτη του Ντόριαν Γκρέι, ο οποίος συνεπαρμένος από την εκθαμβωτική ομορφιά του πορτρέτου του, πουλάει την ψυχή του με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα και την αναλλοίωτη ομορφιά, βυθιζόμενος, παράλληλα, σε μια έκλυτη ζωή.


·               Christopher Paolini, «Έραγκον» (Εκδόσεις Πατάκη)



Ένα αγόρι κι ένας δράκος είναι πρωταγωνιστές του πρώτου βιβλίου της επιτυχημένης τετραλογίας του Christopher Paolini. Μέσα σε μια νύχτα αφότου ανακαλύψει πως η πέτρα που βρήκε ήταν στην πραγματικότητα ένα αυγό δράκου, η απλή ζωή του Έραγκον ανατρέπεται κι ο ίδιος μπαίνει σε έναν επικίνδυνο νέο μαγικό κόσμο.


·               J.R.R. Tolkien, «Η Συντροφιά του Δακτυλιδιού» (Εκδόσεις Κέδρος)



Διαδραματιζόμενο κατά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ο Φρόντο, ένα χόμπιτ, ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι μαζί με τους συντρόφους του στη Μόρντορ, για να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι στο βουνό της Φωτιάς, χωρίς να υπολογίζουν πως οι δυνάμεις του Κακού είναι παντού. 


·               Θοδωρής Ανδριόπουλος, «Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ» (Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)



Στο graphic novel του Θοδωρή Ανδριόπουλου, σ' ένα από τα σπουδαιότερα συνέδρια των Μαθηματικών, ο φημισμένος Καθηγητής Χ δολοφονείται.  Οι κορυφαίοι μαθηματικοί όλων των εποχών θεωρούνται ύποπτοι, αλλά ποιος, τελικά, σκότωσε τον Καθηγητή Χ;


·               Alan Moore, «Batman: The Killing Joke» (Εκδόσεις Anubis)



Δραπετεύοντας, για μία ακόμη φορά, από το άσυλο του Άρκαμ, ο Τζόκερ
αποδεικνύει με φρικτό τρόπο την κάθοδό του στην τρέλα, επιτιθέμενος στην κόρη του αστυνομικού διευθυντή του Γκόθαμ Σίτυ, Τζιμ Γκόρντον, τη Μπάρμπαρα, με μοναδικό του αντίπαλο τον Μπάτμαν, ο οποίος καλείται να αποτρέψει τα σχέδια του ψυχοπαθούς εχθρού του και να σώσει τη ζωή του Γκόρντον και της κόρης του.


Πηγή φωτογραφιών: Google Images

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο μόνος κυρίαρχος… η μεγάλη και μοναδική θρησκεία – είναι για εκείνον- η μουσική. «Τη μουσική σου πρέπει να την τιμάς με την ηθική σου και την στάση σου» , είπε κάποτε, σε μια προσπάθεια, να εξηγήσει πως επιβάλλεται- κατά την γνώμη του- στο κοινό το "ελαφρύ&

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παραλίγο να