Φλαούνες/ Κύπρος.
Οι φλαούνες αποτελούν
πασχαλινό παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου. Χρονολογείται, περίπου στον 19ο
αιώνα. Κατά την παράδοση φτιάχνεται το Μεγάλο Σάββατο και έπειτα μεταφέρεται
στην εκκλησία. Παλαιότερα προσφερόταν σε άτομα, που δεν είχαν την δυνατότητα,
να το φτιάξουν μόνοι τους. Η ιστορία του ξεκίνησε, για τη μετάβαση των πιστών από
την νηστεία, στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών, χωρίς να δημιουργούνται,
στομαχικές διαταραχές.
Συστατικά
Για τη ζύμη
·
750 γρ. αλεύρι
γ.ο.χ.
·
50 γρ. ζάχαρη
κρυσταλλική
·
160 γρ. μαργαρίνη
·
1/2 κ.γ. κανέλα
·
1/2 κ.γ.
τζίντζερ, σε σκόνη
·
1/3 κ.γ. μαστίχα,
κόκκους
·
1/3 κ.γ. μαχλέπι,
κόκκους
·
30 γρ. κονιάκ
·
1 κ.σ. γιαούρτι
στραγγιστό
·
2 αβγά
·
1 κ.σ. σόδα
μαγειρική
·
250 γρ. χυμό
πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
·
500 γρ.
κεφαλοτύρι
·
4 αβγά
·
50 γρ. σιμιγδάλι
·
50 γρ. αλεύρι
γ.ο.χ.
·
50 γρ. ζάχαρη
κρυσταλλική
·
50 γρ. σταφίδες
·
1/3 κ.γ. μαστίχα,
κόκκους, αλεσμένους
·
1/2 κ.γ. μαχλέπι,
κόκκους
·
1 κ.σ. μαργαρίνη
·
1/2 ματσάκι
δυόσμο, ψιλοκομμένο
·
1 κ.σ. μπέικιν
πάουντερ
·
1/2 κ.γ. κανέλα,
σε σκόνη
·
1/2 κ.σ.
τζίντζερ, σε σκόνη
Για το
σερβίρισμα (προαιρετικά)
·
1 αβγό, για το
άλειμμα
·
2 κ.σ. σουσάμι,
για το πασπάλισμα
·
Μέλι
·
κανέλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
·
Προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
·
Βάζουμε στο κάδο
του μίξερ και χτυπάμε με το γάτζο το αλεύρι, τη ζάχαρη, την μαργαρίνη, την
κανέλα, το τζίντζερ, την μαστίχα, το μεχλέπι, το κονιάκ, το γιαούρτι, τα αυγά,,
τον χυμό πορτοκαλιού.
·
Μόλις έχουν
σχεδόν ομογενοποιηθεί προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να
χτυπάμε για άλλα 30΄΄στο μιξερ, μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη.
·
Την αφήνουμε στην
άκρη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί.
·
Σε ένα μπολ
ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
·
Χωρίζουμε τη ζύμη
στα 3.
·
Ανοίγουμε τη ζύμη
μας με έναν πλάστη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20
εκ.
·
Γεμίζουμε τα
τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι)
περίπου 80 γρ.
·
Διπλώνουμε τις 2
αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη
γέμιση).
·
Στη συνέχεια
διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με
τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα
πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
·
Χτυπάμε το αυγό
και αλείφουμε τις φλαούνες μας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι πριν τις βάλουμε
στον φούρνο.
·
Ψήνουμε στο
φούρνο για 25 λεπτά.
·
Σερβίρουμε ζεστές
με μέλι και κανέλα .
Πηγή: akispetretzikis.com
Κέικ Simnel/
Αγγλία.
Παραδοσιακό
κέικ για την Κυριακή του Πάσχα. Γύρω
στον 17ο αιώνα το κέικ αυτό, άρχισε να σχετίζεται με την άνοιξη και
να εμφανίζεται στα Πασχαλίνα τραπέζια. Από τότε δε λείπει σχεδόν ποτέ, από το
εορταστικό τραπέζι
Υλικά για το κέικ
·
250 γρ. φρέσκο
βούτυρο αγελάδος
·
200 γρ. ζάχαρη
μαύρη
·
1 πρέζα αλάτι
·
200 γρ. φρέσκο
γάλα
·
450 γρ. αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
·
1 κουτ. γλυκού
baking powder
·
6 αυγά
·
30 γρ. κουμ κουάτ
γλυκό του κουταλιού (στραγγισμένο) ή όποιο άλλο γλυκό κουταλιού
·
50 γρ. ξερά
βερύκοκα
·
40 γρ. παπάγια
αποξηραμένη
·
70 γρ. κερασάκι
γλυκό (στραγγισμένο)
·
ξύσμα απο ένα
πορτοκάλι
Υλικά για τη μαρζιπάν- αμυγδαλόπαστα
·
250 γρ. αλεύρι
αμυγδάλου
·
20 γρ. γλυκαντική
ουσία – (π.χ. στέβια)
·
100 γρ. ζάχαρη
άχνη
·
2 ασπράδια αυγών
·
Λίγο λεμόνι
·
Λίγο ανθόνερο
·
επιπλέον :
νισεστές
Οδηγίες
Για το κέικ
ακολουθούμε τη συνήθη διαδικασία.
·
Πρώτα όμως
ψιλοκόβουμε σε καρεδάκια τα αποξηραμένα φρούτα και τα γλυκά του κουταλιού.
·
Αφρατεύουμε
(χτυπάμε στο μίξερ) τη ζάχαρη και το βούτυρο.
·
Προσθέτουμε τα
αυγά και το γάλα.
·
Συνεχίζουμε να
ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
·
Ψήνουμε σε
στρογγυλό ταψάκι (βουτυρωμένο και αλευρωμένο) στους 170 βαθμούς Κελσίου για 1
ώρα.
·
Αφήνουμε να
κρυώσει εντελώς. Μπορείτε να το έχετε έτοιμο ακόμη και μια μέρα πριν την
αμυγδαλόπαστα.
Για τη μαρζιπάν-αμυγδαλόπαστα:
·
Αφρατεύουμε
ελαφρά τα ασπράδια (χτυπώντας τα) και προσθέτουμε το λεμόνι.
·
Σε ένα ξεχωριστό
μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη γλυκαντική.
·
Αναμιγνύουμε τα
δύο μίγματα (ασπράδια και ξηρά υλικά) και προσθέτουμε το ανθόνερο.
·
Προσπαθούμε να
δημιουργήσουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στο χέρι. Περιμένουμε να
απορροφήσει η ζύμη μας την υγρασία για λίγα λεπτά (χωρίς να την πλάθουμε). Αν
δούμε ότι κολλάει αρκετά, προσθέτουμε γι΄αυτό λίγο ακόμη νισεστέ και πλάθουμε
έτσι ώστε να έχουμε την επιθυμητή υφή.
·
Σκεπάζουμε τη
ζύμη μας με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα.
·
Αφού η ζύμη
“ξεκουραστεί” ελέγχουμε αν μπορεί εύκολα να πλαστεί ή αν κολλάει ακόμη στο
χέρι. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσθέτουμε λίγο νισεστέ ακόμη και
ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
·
Αν θέλουμε να
δημιουργήσουμε πολύχρωμα σχέδια τότε κόβουμε ένα μέρος της ζύμης μας, και το
μοιράζουμε ανάλογα με τα διαφορετικά χρώματα που θέλουμε να έχουμε. Προσθέτουμε
διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής σε κάθε μέρος ξεχωριστά και το ζυμώνουμε.
·
Ανοίγουμε την
περισσότερη ποσότητα της ζύμης μας ανάμεσα σε δύο διαφανείς μεμβράνες, με τη
βοήθεια ενός πλάστη.
·
Καλύπτουμε την
επιφάνεια του κέικ.
Στολίζουμε και είμαστε έτοιμοι!
Πηγή: mamameli.gr
Capirotada/ Μεξικό
H capirotada, μοιάζει με πουτίγκα ψωμιού και τρώγεται συνήθως κατά τη
διάρκεια της περιόδου της σαρακοστής. Χρονολογείται από την Ισπανία του 15ου
αιώνα και είναι ένα από τα πιάτα, που σερβίρεται την Μεγάλη Παρασκευή.
Τι χρειάζεστε
·
1/4 φλιτζάνι
πραγματικό βούτυρο
·
6 φλιτζάνια
μεξικάνικο ψωμί (bolillos pan dulce , ή συνδυασμός και των δύο) (κομμένο σε
κύβους)
·
1 και 1/4
φλιτζάνι νερό
·
1 λίβρα / 450
γραμμάρια piloncillo Ή 2 φλιτζάνια συσκευασμένα σκούρα καφέ ζάχαρη
·
1 ραβδί κανέλας
·
1 κουταλάκι του
γλυκού ολόκληρους σπόρους γλυκάνισου
·
2 μεγάλα ή 3
μικρά μήλα, αποφλοιωμένα (κοκκοποιημένα και τεμαχισμένα)
·
1 κούπα σταφίδες
(εμποτισμένο σε ζεστό νερό για να μαλακώσει)
·
2/3 φλιτζάνι
ψιλοκομμένα πεκάν
·
1/2 φλιτζάνι
τσακίζεται queso fresco τυρί
·
1 κουταλιά σούπας
πορτοκαλιού
·
1 κουταλάκι του
γλυκού λεμονιού ή ασβέστης
·
1 κουταλάκι του
γλυκού κανέλα εδάφους
·
1/2 κουταλάκι του
γλυκού γαρύφαλλο
·
4 κρόκους αυγών
·
4 φλιτζάνια γάλα
·
1/4 φλιτζάνι
sherry
·
1 πρέζα αλάτι
Πως να το φτιάξεις
·
Λιώνουμε το
βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγανίζουμε. Τρίψτε τα κύβους
του ψωμιού μέχρι να ροδίσουν. Αφήνω στην άκρη.
·
Σε μια μικρή
κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε το νερό, το piloncillo ή την καστανή
ζάχαρη, τους σπόρους γλυκάνισου και το ραβδί κανέλας. Θερμάνετε, ανακατεύοντας
συχνά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. (Αυτό θα συμβεί σχετικά γρήγορα με την
καφετιά ζάχαρη, αλλά θα διαρκέσει πολύ περισσότερο αν χρησιμοποιείτε το
piloncillo.) Μόλις η ζάχαρη διαλύεται εντελώς, βράστε το μείγμα προσεκτικά
μέχρι το υγρό να γίνει σιρόπι, περίπου 6 λεπτά. Αφαιρέστε το σιρόπι από τη
θερμότητα και αφήστε το στην άκρη.
·
Γυρίστε το φούρνο
σας σε 350 Fahrenheit / 175 Celsius για προθέρμανση.
·
Σε ένα μεγάλο
μπολ, συνδυάστε τα μήλα, τις σταφίδες, τα πεκάν, και τα δύο είδη του ξύσμα, και
το τυρί (queso fresco). Πασπαλίζουμε αλεσμένη κανέλα και γαρίφαλα πάνω από την
κορυφή του μείγματος φρούτων και ρίχνουμε να ενσωματώσουμε. Προσθέστε
τηγανισμένο ψωμί και διπλώστε προσεκτικά όλα τα συστατικά μαζί.
·
Τοποθετήστε το
μισό μείγμα του ψωμιού σε ένα μεγάλο, βουτυρωμένο ταψί. ρίξτε το μισό σιρόπι
πάνω του. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα ψωμιού και το υπόλοιπο σιρόπι. Βάλτε το
ταψί στον φούρνο και ψήστε για περίπου 35 λεπτά.
·
Χτυπάτε τους
κρόκους αυγών μέχρι να είναι αφρώδες και λεία. Προσθέστε το γάλα, το σέρι και
το αλάτι. ανακατέψτε μέχρι να λείψει. Ρίξτε αυτό το μείγμα πάνω από το μερικώς
μαγειρεμένο ψωμί και ψήνετε για άλλα 35 λεπτά ή έως ότου η κορυφή είναι χρυσή.
·
Αφαιρέστε το
Capirotada από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πριν το σερβίρετε. Μπορεί να
καταναλωθεί είτε ζεστό είτε χλιαρό. Αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου για
περίπου μία ημέρα ή ψύξτε και επαναθερμάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων πριν φάτε.
Πηγή:
el.hiloned.com
Pashka/Ρωσία
Από το τραπέζι των Ορθοδόξων δε λείπει ποτέ το Pashka. Ένα
τυρένιο γλύκισμα σε σχήμα κώνου, το οποίο απλώνεται πάνω στο επίσης παραδοσιακό
Kulich
(τη δική τους εκδοχή τσουρεκιού). Το αναστάσιμο αυτό γλυκό, το Μεγάλο
Σάββατο, μεταφέρεται στην εκκλησία, για να ευλογηθεί.
Θα χρειαστείτε:
• 800 γρ φρέσκια
μυζήθρα
• 200 γρ. βούτυρο σε
θερμοκρασία δωματίου
• 150 γρ.
κουβερτούρα
• 1 ½ ποτήρι νερού
ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερού
κρέμα γάλακτος
• 3 κρόκοι αυγού
• ½ κουταλάκι αλάτι
• Μια χούφτα
αμύγδαλα καβουρντισμένα
• 1 κουταλάκι
εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια
Βήμα-βήμα:
·
Περνάμε τη
μυζήθρα με το βούτυρο από το μύλο του πουρέ και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με
την κρέμα γάλακτος.
·
Χτυπάμε τη ζάχαρη
με τους κρόκους.
·
Λιώνουμε την
κουβερτούρα σε μπεν-μαρί.
·
Καβουρντίζουμε τα
αμύγδαλα σε ένα τηγανάκι και μετά τα κάνουμε τρίμα στο multi.
·
Ανακατεύουμε το
τυρί, τα αυγά με τη ζάχαρη και τη λιωμένη σοκολάτα, προσθέτουμε το αλάτι και τα
ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες. Το
αποσύρουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τη βανίλια και βάζουμε το μείγμα σε μια
λινή πετσέτα (τουλπάνι), τοποθετώντας το σε ένα καλαθάκι για τουλουμοτύρι (για
να πάρει το σχήμα) ή σε κεραμικό φίλτρο καφέ. Από κάτω τοποθετούμε ένα σκεύος
για να μαζέψει το υγρό που θα στραγγίξει. Όλο μαζί το βάζουμε στο ψυγείο και το
αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες.
·
Το
αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, το διακοσμούμε με φράουλες, μύρτιλλα ή λουλούδια
και το σερβίρουμε αλειμμένο στο τσουρέκι ή το φρυγανισμένο ψωμί.
Πηγή: cheeselovers.gr
Hot cross buns/ Ηνωμένο
Βασίλειο
Παραδοσιακά
τρώγονται τη Μεγάλη Παρασκευή. Σηματοδοτούν το τέλος της σαρακοστής, ενώ ο
σταυρός σηματοδοτεί τη σταύρωση του Ιησού.
Yλικά
·
600 γρ. αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
·
2 κουτ. γλ. Mixed spice *
·
50 gr. Κρύο
βούτυρο κομμένο σε κυβάκια (συν λίγο ακόμα για βουτύρωμα)
·
80 γρ. ζάχαρη
·
½ κουτ. γλ. αλάτι
·
Ξύσμα από ένα
μέτριο λεμόνι
·
1 φακελάκι μαγιά
ξηρή (8 γρ.)
·
325 ml γάλα
(ελάχιστα χλιαρό)
·
1 αυγό
·
120 γρ. σταφίδα
·
1 βανιλίνη
Για το γαρνίρισμα
·
2 κουτ. σούπας
αλεύρι
·
1-2 κουτ. σούπας
golden syrup για το γλάσο
*Μείγμα μπαχαρικών (mixed spice)
·
1 κουτ. της
σούπας μπαχάρι τριμμένο
·
1 κουτ. της
σούπας κανέλα
·
κουτ. της σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
·
1 κουτ. του γλυκού γαρίφαλο
·
1 κουτ . του
γλυκού κόλιανδρο
·
1 κουτ. του
γλυκού τζίντζερ
Ανακατέψτε όλα τα
μπαχαρικά μαζί και βάλτε σε ένα δοχείο καλά κλεισμένο.
Εκτέλεση
·
Βάζουμε το
αλεύρι, τα μπαχαρικά, το βούτυρο και το αλάτι
στο μίξερ μέχρι να γίνει σαν τρίμματα. Μπορείτε να το κάνετε και στο
χέρι.
·
Προσθέτουμε τη
ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαγιά και ανακατεύουμε πάλι.
·
Αδειάζουμε το
μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.
·
Προσθέτουμε εκεί
το αυτό και το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη.
·
Αλευρώνουμε το
πάγκο μας και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική.
·
Βουτυρώνουμε ένα
μπωλ και βάζουμε τη ζύμη μας εκείκαι τη σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για
περίπου 1 ώρα.
·
Μόλις περάσει η
μία ώρα μεταφέρουμε τη ζύμη πάλι στον αλευρωμένο πάγκο και ενσωματώνουμε
ζυμώνοντας ελαφρά τις σταφίδες.
·
Βάζουμε ξανά τη ζύμη στο μπωλ και αφήνουμε πάλι να
φουσκώσει για 30 λεπτά.
·
Στρώνουμε
λαδόκολα σε μια λαμαρίνα
·
Παίρνουμε τη ζύμη
και την βάζουμε πάλι στον πάγκο (αλευρωμένο).
Χωρίζουμε σε 12 με 15 ίσα κομμάτια. Τους δίνουμε σχήμα μπάλας και τα πατάμε λίγο από πάνω (όχι πολύ)
·
Τοποθετούμε τα
μπαλάκια στη λαμαρίνα, αφήνοντας λίγο
χώρο ανάμεσα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
·
Αφήνουμε πάλι
στην άκρη για περίπου 45 λεπτά.
·
Προθερμαίνουμε το
φούρνο στους 200 C.
·
Eτοιμάζουμε το
μείγμα για το σταυρό.
·
Ανακατεύουμε τις
2 κουτ. σούπας αλεύρι με λίγο νερό. Τόσο νερό ώστε να έχουμε μια υφή που να
μπορούμε να κάνουμε το σχήμα του σταυρού. Βάζουμε αυτό το μείγμα σε ένα σακούλα
κορνέ ή κάνουμε προσεκτικά το σχήμα του σταυρού ρίχνοντας λίγο με ένα
κουταλάκι.
·
Ψήνουμε για 12-15
λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να φουσκώσουν.
·
Μόλις τα βγάλουμε
από το φούρνο τα ‘’γυαλίζουμε’’ με ένα πινέλο με το golden syrup.
·
Βάζουμε σε σχάρα
να κρυώσουν εντελώς.
·
¨Η μπορούμε να τα
φάμε και ζεστά με βούτυρο.
·
Φυλάσσονται
κλεισμένα καλά σε αεροστεγές δοχείο
Kerbelsuppe/Γερμανία
Η Μεγάλη Πέμπτη στη Γερμανία
είναι γνωστή και ως «Πράσινη Πέμπτη», καθώς εκείνη την ημέρα η παράδοση θέλει
την κατανάλωση νηστίσιμων πιάτων με λαχανικά και φρούτα. Ένα από αυτά είναι και
η φημισμένη σούπα βοτάνων «Chervil» με πατάτες, γνωστή και ως «Kerbelsuppe», με
την οποία εκτός από το Πάσχα εορτάζεται και η εποχή της Άνοιξης.
Πηγή φωτογραφιών: Google Images
Με πληροφορίες απο: dogma.gr, βικιπαίδεια
Σχόλια