Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τέχνη και Social Media




ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA.

Γράφει η Έλλη Δήμου,

Το Ίντερνετ μπήκε στις ζωές του κόσμου, σα κεραυνός. Η παραμονή του όμως, σε αυτές, μόνο παροδική δεν ήταν. Αντίθετα η χρήση του, η επιρροή και η αναγκαιότητα του τείνει μέρα με τη μέρα να μεγεθύνεται.
Όπως κάθε νέα πραγματικότητα, έτσι και το διαδίκτυο έφερε μαζί του νέα εργαλεία, φρέσκιες ιδέες και τρόπους προώθησης διαφόρων πραγμάτων.
Σε έναν κόσμο που τρέχει, που εξελίσσεται, που αλλάζει μορφές με ταχύτατο ρυθμό, η τέχνη δε θα μπορούσε να μείνει στάσιμη. Στη γενική έννοια του όρου, αλλά και στη πιο ειδική έδειξε να ενσωματώνεται πολύ ομαλά στα καινούργια, αυτά, δεδομένα.

ΤΑ SOCIAL MEDIA.

Μπορούν να οριστούν ως το φαινόμενο της εποχής. Αποτελούν ένα από τα εργαλεία του διαδικτύου, και καθώς φαίνεται , αυτό με τη μεγαλύτερη επιρροή σε ένα ευρύ φάσμα κοινού.
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΙΣΟΝ ΜΕ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.

Ποιος θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση στη φράση αυτή; Η εφαρμογή  <<Instagram>>, λοιπόν,  είναι η ενσάρκωση της πρότασης αυτής, στην πραγματική ζωή ,μέσω των social media. Με μια γρήγορη αναζήτηση στην, συγκεκριμένη, πλατφόρμα θα βρεθεί κάποιος ανάμεσα σε σελίδες μεγάλης αλλά και μικρότερης  εμβέλειας, που παράγουν ή αναπαράγουν περιεχόμενο, φωτογραφίες ειδικότερα, οι οποίες ‘’έχουν κάτι να πουν’’ στον θεατή, ένα μήνυμα , ένα συναίσθημα, έναν συλλογισμό να περάσουν.

Με μια από τις δύο διαχειρίστριες, μιας αντίστοιχης σελίδας, τη Σοφία, είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε και να μας βοηθήσει να πλησιάσουμε, να γνωρίσουμε καλύτερα,  αυτό το νέο εγχείρημα.

Πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, τίνος ιδέα ήτανε;

Η ιδέα ‘’έπεσε στο τραπέζι’’ από εμένα. Παρ’ όλα αυτά, ήταν κάτι που γυρνούσε στο μυαλό και των δυών μας , εάν λάβω υπόψιν, πως όταν το πρότεινα  στη φίλη μου, είπε: <<Ναι! Καταπληκτική ιδέα! Το σκεφτόμουν και εγώ!>>. Το όνομα της σελίδας μας , όμως , ήταν απόλυτα ιδέα της συν διαχειρίστριας μου, της Όλγας.  

Στάθηκε κάτι συγκεκριμένο αφορμή, ώστε να γεννηθεί η ιδέα της δημιουργίας μιας σελίδας, που προάγει την τέχνη της φωτογραφίας, περνώντας παράλληλα μηνύματα;

Υπήρχαν σελίδες που παρακολουθούσα, ως θεατής, που κοινοποιούσαν φωτογραφίες συνοδευόμενες από λεζάντες με τραγούδια ή ποιήματα, έτσι λίγο ‘’κουλτουριάρες’’ . Τότε σκέφτηκα, <<γιατί να μη το κάνω και εγώ>> , εφόσον έβλεπα μια φωτογραφία σε κάποιο άλλο προφίλ και αμέσως μου ερχότανε μια περιγραφή για να την πλαισιώσω. Αυτό στάθηκε κυρίως αφορμή. Η απόλαυση του να χαζεύω τέτοιες φωτογραφίες σε συνδυασμό με τη γρήγορη σκέψη μιας λεζάντας.

Πως λειτούργησε η συνεργασία σου με την άλλη κοπέλα; Η τέχνη και η αντίληψη αυτής είναι ένα πολύ λεπτό θέμα.

Και οι δύο ασχολούμαστε με κείμενα, καθημερινά, στη σχολή μας (Φιλολογία Ιωαννίνων). Ακούμε την ίδια μουσική, έχουμε, σχεδόν, ίδια αισθητική στις φωτογραφίες, τις αγαπάμε. Οπότε και η συνεργασία μας κύλησε ομαλά.

Έχετε συγκεκριμένους στόχους για την εξέλιξη της σελίδας σας;

Όταν κάτι ξεκινάει ,στην ουσία, για δική σου ψυχαγωγία και φτάνει μέσα σε 3 μήνες να έχει 2.000 ακόλουθους , από μόνο του είναι μια επιτυχία. Μας βρήκανε μόνοι τους , άρα σημαίνει ότι τους άρεσε το περιεχόμενο μας και μας ακολούθησαν. Στόχος μας είναι να περνάμε ωραία μηνύματα μέσα από αυτό. Να παρακινήσουμε και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με την ποίηση , που αγαπάμε, με το θέατρο. Να μάθουνε πράγματα από εμάς. Να φέρουμε ιδέες πολλών και διαφορετικών ατόμων κοντά.

Πως λειτουργεί όλο αυτό;

Όταν κάποιος θέλει να μοιραστεί την φωτογραφία του με τον κόσμο, μέσω της σελίδας μας, πρέπει να κάνει hashtag το όνομα της ή επισήμανση αυτής, στη φωτογραφία του, ώστε να μπορούμε να την βρούμε. Έπειτα, μόλις δούμε τη φωτογραφία, εάν μας γεννά κάποιο συναίσθημα, εάν ταιριάζει με την αισθητική μας, την ανεβάζουμε στη σελίδα, αναπαράγοντας το υλικό κάποιου άλλου.

Από το ταξίδι αυτό έως τώρα, τι σε συνεπήρε πιο πολύ;

Το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά άτομα που μας στείλανε δικά τους κείμενα, ποιήματα , μας εμπιστεύτηκαν να τα διαβάσουμε. Άλλοι μας είπαν ότι εμείς τους εμπνεύσαμε, άλλοι πως θα ήταν περήφανοι ένα ποίημα τους να πλαισιώσει μια φωτογραφία στη  σελίδα μας. Όταν νιώθεις ότι σε εμπιστεύονται , ότι παρακινείς κόσμο να δημιουργήσει,  να παθιαστεί , είναι συναρπαστικό.
Το όνομα της σελίδας είναι <<ana_s_toles>>.

Ένα hashtag, λοιπόν, μια επισήμανση και μια φωτογραφία μπορεί να φτάσει στα μάτια πολλών , από πολλά μέρη , με πολλές και διαφορετικές απόψεις. Το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα να μοιράζεσαι πράγματα γρήγορα και εύκολα. Μια τέχνη δεν είναι και αυτό; 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο...

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παρ...

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ...