Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεγονότα, σημεία αναφοράς, του Ελληνικού Επαναστατικού Αγώνα








Σήμερα εορτάζονται  199 χρόνια, από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού από τη χώρα μας.

Ας θυμηθούμε, στο πλαίσιο των συγκρατημένων εορτασμών λόγω της πανδημίας, γεγονότα που γίνανε σημεία αναφοράς του Ελληνικού Επαναστατικού Αγώνα.

·               Ο Αλή Πασάς κατακτά του Σούλι τον Δεκέμβριο το 1803

·               Οι Σουλιώτισσες προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες ,παρά να αιχμαλωτιστούν, πέφτοντας από την άκρη του γκρεμού, του όρους Ζαλόγγου.

·               Το 1814, στην Οδησσό , ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία από τους: Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ.

·               Στις 23 Μαρτίου του 1821 απελευθερώνεται η Καλαμάτα

·               Στη Λιβαδιά, στις 27 Μαρτίου του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει επίσημα την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

·               Τον Απρίλιο του 1821, στην Αλαμάνα, μετά από σκληρή μάχη των Ελλήνων απέναντι σε πολυάριθμο τουρκικό στρατό με μπροστάρηδες τον Πανουργιά, τον Δυοβουνιώτη και των Αθανάσιο Διάκο , η ελληνικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν, όμως ο Αθανάσιος Διάκος συνέχισε να πολεμά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, να αιχμαλωτιστεί και να θανατωθεί με φρικτό τρόπο.

·               Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακόπτει την πορεία των Τούρκων, στο χάνι της Γραβιάς με 118 παλικάρια,  αποκρούοντας απανωτές επιθέσεις των εχθρών και προκαλώντας τους μεγάλες φθορές.

·               Παρά τις αρχικές επιτυχίες των ντόπιων, στις 10 Ιουλίου του 1821, οι Τούρκοι εισβάλουν και πυρπολούν τα χωριά της περιοχής Τζουμέρκα.

·               Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 γίνεται η Άλωση της Τριπολιτσάς

·               Στις 26 Ιουλίου γίνεται μάχη, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των Οθωμανικών δυνάμεων, η Μάχη των Δερβενακίων ή Σφαγή του Δράμαλη.

·               Έπειτα από τον ξεσηκωμό, στις 11 Μαρτίου του 1822, των κατοίκων της Χίου, στις 30 Μαρτίου έφθασε ο Οθωμανικός στόλος έλυσε την πολιορκία και η συνέχεια έμεινε γνωστή ως: Η σφαγή της Χίου.

·               Τη νύχτα της 6ης προς 7ης Ιουνίου του 1822, ο Κανάρης,  ανατινάζει τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου ο οποίος είχε καταστρέψει τη Χίο.

·               Κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικής επίθεσης σκοτώθηκε, το καλοκαίρι του 1823, ο οπλαρχηγός Μάρκος Μπότσαρης

·               Από το φθινόπωρο του ’23 μέχρι έως τις αρχές του ’25 η Επανάσταση δοκιμάζεται σκληρά, από διαμάχες ανάμεσα στους Έλληνες επαναστάτες, με αποκορύφωμα την φυλάκιση του Κολοκοτρώνη και άλλων γνωστών οπλαρχηγών.

·               Ο Παπαφλέσσας, έπειτα από άνιση μάχη στο χωριό Μανιάκι, απέναντι στο Ιμπραήμ,  πολέμησε γενναία και σκοτώθηκε.

·               Την νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826, γίνεται  η Έξοδος του Μεσολογγίου.

·               17 Ιανουαρίου 1827 Μάχη στο Δίστομο με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες

·               23 Απριλίου 1827 ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα του, στο Κερατσίνι

·               1827 Εμπλοκή των Μ. Δυνάμεων.

Αυτά ήταν μερικά από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον Ελληνικό Επαναστατικό Αγώνα.


 Σημαντικά πρόσωπα του 1821:


·        Οδυσσέας Ανδρούτσος       
·        Μπουμπουλίνα
·        Αθανάσιος Διάκος
·        Γεώργιος Δράκος
·        Εμμανουήλ Παπάς
·        Γεωργάκης Ολύμπιος
·        Γρηγόριος Ε’
·        Κωνσταντίνος Κανάρης
·        Ι. Καποδίστριας
·        Γεώργιος Καραϊσκάκης
·        Κίτσος Τζαβέλας
·        Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
·        Ι. Μακρυγιάνης
·        Μαντώ Μαυρογένους
·        Γεώργιος Μαυρομιχάλης
·        Νικηταράς
·        Μπότσαρης
·        Π. Πατρών Γερμανός
·        Παπαφλέσσας
·        Παπανικολής
·        Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
·        Ρήγας Φεραίος
·        Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης

Είναι μόνο μερικοί από τους ήρωες του ’21 .

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο μόνος κυρίαρχος… η μεγάλη και μοναδική θρησκεία – είναι για εκείνον- η μουσική. «Τη μουσική σου πρέπει να την τιμάς με την ηθική σου και την στάση σου» , είπε κάποτε, σε μια προσπάθεια, να εξηγήσει πως επιβάλλεται- κατά την γνώμη του- στο κοινό το "ελαφρύ&

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παραλίγο να