Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

13 προλήψεις/δεισιδαιμονίες που επηρεάζουν την ζωή μας.







Γράφει η Έλλη Δήμου,                                                                                                                          



1.     Μαύρη γάτα.                                                                                   

Τον 14ο αιώνα, η επικρατούσα άποψη ήτανε, πως οι μαύρες γάτες, υπηρετούσαν τον Διάβολο. Την περίοδο, όπου μια άλλη πανδημία, η πανούκλα, έπληττε τον κόσμο, θεωρήθηκε, πως οι γάτες ήταν βασική αιτία και εξολοθρεύτηκαν. Τον 16ο αιώνα, από την άλλη, ο λαός τις συνέδεσε με τις μάγισσες. Για  τον λόγο αυτό, τις εκτελούσαν μαζί. Έτσι, με το πέρασμα τον αιώνων, η μαύρη γάτα, έμεινε στη συνείδηση του κόσμου, ως γρουσούζικη.

2.     Σταύρωμα των δακτύλων.

Για την προέλευση, της δεισιδαιμονίας αυτής, κυριαρχούν δύο θεωρίες.

Η 1η θεωρία, λέει: Πριν τον Χριστιανισμό, υπήρχαν άνθρωποι, που πίστευαν σε μια ‘’ιερή γεωμετρία’’. Σύμφωνα με αυτή, τα καλά πνεύματα, κατοικούσαν στο κέντρο των σταυρών. Γι’ αυτό , όταν κάνανε ευχές, ενώνανε τον δείκτη τους με το δείκτη ενός άλλου, ώστε η επιθυμία τους να πραγματοποιηθεί.

2η θεωρία:  Είναι μια από τις χειρονομίες που  χρησιμοποιήθηκε, τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού , για να μπορεί ο ένας πιστός να αναγνωρίζει τον άλλον, χωρίς να αποκαλύπτεται η πίστη τους σε τρίτους.

Σήμερα θεωρείται χειρονομία, για καλή τύχη.

3.     Άνοιγμα ομπρέλας σε κλειστό χώρο.

Το αποτέλεσμα.. καταστροφικό! Αν ανοίξεις ομπρέλα, μέσα στο σπίτι, είναι προάγγελος,  πολλών καταστροφών ή και πλημμύρας. Αν ανοίξεις ΜΑΎΡΗ ομπρέλα .. απελευθερώνονται τα  κακά δαιμόνια. Τώρα , τι απογίνονται τα δαιμόνια, όταν την ανοίγεις έξω; Ποιος να ξέρει ..

4.     Ρούχα ανάποδα.

Εάν φορέσεις τα ρούχα σου ανάποδα, θωρακίζεσαι από τις κατάρες!

*Ποντάρω, πως αυτό το επινόησε κάποιος, που πήγε καθυστερημένος στη δουλειά, μετά από hangover και είχε από τη βιασύνη βάλει , ανάποδα τη μπλούζα του!


5.     Τετράφυλλο τριφύλλι.

Μια παγκοσμίως αποδεκτή δεισιδαιμονία, που αντικατοπτρίζει την τύχη.

Τα τέσσερα φύλλα εκπροσωπούν την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη και την τύχη.

 Οι πιθανότητες να βρεις ένα, είναι 1 προς 10.000.

6.     Το μάτι.

Αν ξεκινήσουμε να το αναλύσουμε αυτό, ίσως λήξει και η καραντίνα, μέχρι να  το ολοκληρώσουμε.

Η πιο δημοφιλής ερμηνεία είναι, πως ο πόθος για κάτι, που έχει κάποιος άλλος και εμείς δε μπορούμε να έχουμε, γίνεται ζήλια και αυτή λειτουργεί αρνητικά προς αυτό. Ματιάζοντας το, δηλαδή, επηρεάζοντας το αρνητικά.

Εικάζεται, ότι αυτή η δεισιδαιμονία, προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, όπου είχαν την τάση να δαιμονοποιούν τους ανοιχτόχρωμους, με ανοιχτά μάτια, ανθρώπους. Εξού και η πεποίθηση, ότι οι γαλανομάτηδες, ματιάζουν ευκολότερα.

7.     Φτύσιμο/Κουνήσου από τη θέση σου.

Στη θέα ή το άκουσμα κάποιου κακού, ο σοφός λαός λέει: φτύσε τον κόρφο σου ή κουνήσου από τη θέση σου.

 Έτσι το ξορκίζεις μακριά σου και δεν αφήνεις περιθώριο να συμβεί σε σένα. Στην τελική …τζάμπα είναι, αν είναι να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο.. φτου φτου.

8.     Μαχαίρι χέρι με χέρι.

Κάθε προληπτικός γνωρίζει, πως  δε πρέπει να δώσεις το μαχαίρι στο χέρι του άλλου, αλλά να το ακουμπήσεις κάπου, και να το πάρει από εκεί. Αν συμβεί το αντίθετο, σημαίνει, πως πολύ σύντομα, θα υπάρξει τσακωμός.

9.     Πιάσε κόκκινο.

Στην περίπτωση που δυο άτομα πουν ταυτόχρονα, την ίδια λέξη, οφείλουν να πιάσουν αμέσως κόκκινο. Άπαξ και δε το κάνουν .. μεγάλος τσακωμός τους περιμένει.

Ποιος το θέλει αυτό; Πιάσε αμέσως το κόκκινο, ο χρόνος μετράει….

10.   Σπασμένος καθρέφτης.

Λέγεται πως , αν σπάσεις έναν καθρέφτη, παίρνεις εφτά χρόνια γρουσουζιάς.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθρέφτης δε περιέχει μόνο την εικόνα του ανθρώπου, αλλά και την ψυχή του.

(Μία εκδοχή είναι πως, τον 16ο αιώνα, όταν ήταν ανεπτυγμένη η τέχνη της κατασκευής καθρεφτών από γυαλί, οι καθρέφτες ήταν τόσο ακριβοί που όταν έσπαγε ένας, θα έπρεπε κάποιος να δουλεύει επτά χρόνια για να μπορέσει να αγοράσει καινούργιο. Μία άλλη πιθανή εξήγηση στηρίζεται στην άποψη που θέλει την ψυχή να παγιδεύεται στον καθρέφτη. Εάν έσπαγε ένας καθρέφτης, ήταν σαν να σπάει ή να παραμορφώνεται η ψυχή. Από αυτό ξεπηδούν διάφορες ερμηνείες σχετικά με το πώς προκύπτει η κακή τύχη. Σε κάποιους πολιτισμούς, η ψυχή παγιδευόταν στον παραμορφωμένο κόσμο του σπασμένου καθρέφτη. Σε άλλους, η ψυχή φθειρόταν από το σπάσιμο του καθρέφτη. Κάποιοι πίστευαν πως η ψυχή αναζωογονείται κάθε εφτά χρόνια. Όπως και να το δει, λοιπόν, κάποιος, για εφτά χρόνια είτε θα βασανίζεται η ψυχή είτε θα δοκιμάζεται η υγεία, μέχρι να έρθει η αναζωογόνηση.)  

ΠΗΓΉ: otherside.gr

Καλού κακού να προσέχουμε λίγο με τους καθρέφτες παιδιά..

11.  Παπούτσια ανάποδα

Αν αφήσει κάποιος, ένα ζευγάρι παπούτσια ανάποδα, θεωρείται προάγγελος θανάτου.

Η προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας, ενώ δεν είναι ξεκάθαρη , θα μπορούσε να έρχεται από κάποιον ψυχαναγκαστικό. Διότι ας το δούμε και λίγο  σοβαρά, γιατί να αφήσει κανείς, τα παπούτσια ανάποδα…αριστερό δεξί παιδιά … αριστερό-δεξί.

12.   Αλάτι πίσω από την πόρτα.

Η λύση για να φύγει κάποιος ανεπιθύμητος, είναι να ρίξεις αλάτι πίσω από την πόρτα.

 Έπειτα, περιμένεις  να δράσουν οι μεταφυσικές δυνάμεις και να εκτοπίσουν τον ανεπιθύμητο, στο πυρ το εξώτερον.

13.  Το γρουσούζικο 13.

Τρίτη και 13 .. Παρασκευή και 13, τότε είναι που συμβαίνουν όλα τα άσχημα, όλες οι αναποδιές, τα ατυχήματα. Τις άλλες μέρες, παραμυθένια η ζωή.

Μια πρόληψη, που επικρατεί απανταχού. Για αυτό να προσέχετε!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο...

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παρ...

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ...