Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μυστήρια της Αστυνομικής Λογοτεχνίας






Με τις ιστορίες μυστηρίου και δυσεπίλυτων φόνων να έχουν γίνει δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, πλάι στους καταξιωμένους εδώ και χρόνια ντετέκτιβ Sherlock Holmes, Jules Maigret και Hercules Poirot, έχουν αναδειχθεί νέοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες λύτες εγκλημάτων, οι οποίοι έχουν έρθει για να μείνουν στη λογοτεχνική πραγματικότητα.

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη,



Jilianne Hoffman, «Chanel No 5» (Εκδόσεις Λιβάνη)



Η επιτυχημένη δημόσια κατήγορος Κέι Τζέι Τάουνσεντ  έρχεται αντιμέτωπη με μια υπόθεση, η οποία ξυπνά μέσα της σκληρές μνήμες του παρελθόντος. Καλά κρυμμένα μυστικά, άγριοι τελετουργικοί φόνοι , ένας ψυχοπαθής και διαστρεμμένος κατά συρροή δολοφόνος αναγκάζουν την Κέι Τζέι να λύσει μια από τις δυσκολότερες υποθέσεις της καριέρας της.


Camilla Lackberg, «Το παιδί από τη Γερμανία» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)



Στην πέμπτη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ, η Ερίκα, η σύζυγός του ανακαλύπτει τα ημερολόγια της μητέρας της από τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ παράλληλα, ο φόνος ενός συνταξιούχου καθηγητή ιστορίας  δείχνουν ότι οι δυο υποθέσεις συνδέονται, ωθώντας τον Πάτρικ και την Ερίκα να δουλέψουν μαζί και να ανακαλύψουν τα οικογενειακά μυστικά και τις σιωπηλές ενοχές της οικογένειας της Ερίκα.


Βαγγέλης Γιαννίσης, «Ο χορός των νεκρών» (Εκδόσεις Διόπτρα)



Ένα κατακρεουργημένο σώμα, ένας άγνωστος ταξιδιώτης,  ένα κύκλωμα παιδεραστών και μια μυστηριώδης εξαφάνιση ενός έγκλειστου αγοριού αναγκάζουν τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη να αποκαλύψει τη σπείρα παιδεραστών και τον δολοφόνο, ο οποίος είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να γλυτώσει.


Andrea Camilleri, «Σκύλος από τερακότα» (Εκδόσεις Πατάκη)



Στη φανταστική πόλη Βιγκάτα, στη Σικελία, ο επιθεωρητής Σάλβο Μονταλμπάνο καλείται να λύσει δυο μυστηριώδεις υποθέσεις, μια στην οποία εμπλέκεται η Μαφία και μια άλλη, στην οποία τα τελετουργικά τοποθετημένα νεκρά σώματα δυο εραστών φυλάσσονται εδώ και πενήντα χρόνια από έναν σκύλο από τερακότα. Θα καταφέρει, άραγε, ο Μονταλμπάνο να εξιχνιάσει τα δυο μυστήρια;


Kate Saunders, «Έγκλημα στην οικογένεια του σερ Τζέιμς» (Εκδόσεις Διόπτρα)



Η Λετίσια Ροντ, μια χήρα αρχιδιακόνου, συνηθισμένη να εξιχνιάζει άλυτα μυστήρια, οικογενειακά προβλήματα και δυσεπίλυτα αινίγματα, αναλαμβάνει χρέη γκουβερνάντας στην οικογένεια του σερ Τζέιμς Κόλντερστον, όπου, πολύ σύντομα, θα ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά της οικογένειας, ενώ, παράλληλα, θα κληθεί να αποδείξει πως ο γιος του σερ Τζέιμς δεν σκότωσε τη μέλλουσα γυναίκα του.  


Donato Carrisi, «Ο Υποβολέας» (Εκδόσεις Ωκεανίδα)



Ο εγκληματολόγος Γκόραν Γκάβιλα και η ειδική στις εξαφανίσεις Μίλα Βάσκες καλούνται να εξιχνιάσουν μια σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν από κάποιον παρανοϊκό δολοφόνο, ο οποίος πίσω από κάθε έγκλημα κρύβει κι ένα μήνυμα.


C.L.Grace, «Το μάτι του θεού» (Εκδόσεις Λυχνάρι)


Στο Καντέρμπουρι, η Κάθριν Σουίνμπρουκ, γιατρός και φαρμακοποιός, έχει να διαλευκάνει ένα μυστήριο που αφορά ένα μενταγιόν γνωστό κι ως «Το Μάτι του Θεού».


John Verdon, «Σκέψου έναν αριθμό» (Εκδόσεις Διόπτρα)



Ο διάσημος ντετέκτιβ  Ντέιβ Γκάρνεϊ δέχεται την επίσκεψη ενός παλιού του συμμαθητή, του Μαρκ, ο οποίος έγινε αποδέκτης ενός παράξενου γράμματος που ξεκινά με την φράση «Σκέψου έναν αριθμό». Και ενώ τα μηνύματα με τους γρίφους και τα στιχάκια συνεχίζουν, ο Ντέιβ αναλαμβάνει να λύσει τη δολοφονία του παλιού του συμμαθητή και να πιάσει τον δαιμόνιο και διαταραγμένο δολοφόνο.



William Landay, «Υπόθεση Jacob» (Εκδόσεις Διόπτρα)



Ο Άντριου Μπάρμπερ, διακεκριμένος βοηθός εισαγγελέα σε προάστιο της Βοστόνης, αναλαμβάνει την υπόθεση δολοφονίας ενός εφήβου, παρότι το θύμα ήταν συμμαθητής του γιου του. Μόλις όμως τα στοιχεία θα καταστήσουν τον γιο του ως βασικό ύποπτο, ο Άντριου Μπάρμπερ θα αντιμετωπίσει τρομακτικά ηθικά διλήμματα και με κάθε τίμημα θα προσπαθήσει να σώσει το γιο του.


Paul Johnston, «Το στίγμα της προδοσίας» (Εκδόσεις Ψυχογιός)



Έχοντας προσληφθεί να εντοπίσει ένα μέλος μια χολιγουντιανής παραγωγής, ο ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρος οδηγείται στην Κρήτη. Εκεί, οι δραστηριότητες των παραγωγών ξυπνούν παλιές έχθρες από την περίοδο της Μάχης της Κρήτης και οι έρευνες του Άλεξ Μαύρου θα τον μπλέξουν σε μια συνωμοσία αρχαιοκαπηλίας, δολοφονιών και εμπορίου ναρκωτικών.


Henning Mankell, «Το φθινόπωρο του Κουρτ Βάλαντερ» (Εκδόσεις Ψυχογιός)


Η εξαφάνιση του Χόκαν φον Ένκε, ένας απόστρατου αντιπλοίαρχου του Βασιλικού Σουηδικού Ναυτικού, εξωθεί τον Κουρτ Βαλάντερ, ο οποίος παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, να βρεθεί αντιμέτωπος με μια υπόθεση που ανάγεται στον Ψυχρό Πόλεμο και σε ιστορίες κατασκοπείας, οι οποίες δείχνουν να καταλήγουν σε αδιέξοδο.


Graham Moore, «Λέσχη Σέρλοκ Χολμς» (Εκδόσεις Κέδρος)



Δεκέμβριος 1893. Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ σκοτώνει τον Σέρλοκ. Οχτώ χρόνια αργότερα ο Ντόιλ επαναφέρει στη δράση τον ήρωά του, έπειτα από τις οργισμένες αντιδράσεις των φανατικών αναγνωστών, κρατώντας, ωστόσο, σιγήν ιχθύος για τους λόγους που τον οδήγησαν στον θάνατο του δημιουργήματός του. Ιανουάριος 2010. Ο Χάρολντ Γουάιτ, μέλος μιας λέσχης αναγνωστών των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς, θα εμπλακεί όχι μόνο σ’ ένα ανελέητο κυνήγι του χαμένου ημερολόγιου του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αλλά και στη σύλληψη ενός επιδέξιου δολοφόνου.


Anne Cleeves, «Βουβές κραυγές» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)



Η αντισυμβατική ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ καλείται να λύσει το σκοτεινό μυστήριο της δολοφονίας μιας γυναίκας, που αναστατώνει τη μικρή πόλη, όπου ζει, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτή είναι η αρχή μιας υπόθεσης ανατριχιαστικής και πολύπλοκης, που θα την οδηγήσει σε μονοπάτια δύσβατα και σκοτεινά.


Donna Leon, «Ρέκβιεμ για τη γυάλινη πολιτεία» (Εκδόσεις Καστανιώτης)



Ο αστυνόμος Μπρουνέτι κι ο βοηθός του Βιανέλο έρχονται αντιμέτωποι με μια υπόθεση δολοφονίας, η οποία σχετίζεται με τη ρύπανση της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας.


Alexandra Marinina, «Πάνω από τις στέγες της Μόσχας» (Εκδόσεις Πατάκης)



Όταν οι γονείς ενός υιοθετημένου παιδιού καταγγέλλουν στην αστυνομία ότι κάποιος τους απειλεί πως, αν δεν του δώσουν τα λύτρα, θ' αποκαλύψει στο γιο τους πως δεν είναι φυσικό τους παιδί, κανένας δεν μπορεί να φανταστεί σε ποιους σκοτεινούς λαβύρινθους θα οδηγηθεί η επιθεωρητής Νάστια Καμένσκαγια, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη μ' έναν πανέξυπνο και ψυχρό δολοφόνο.

Πηγή φωτογραφιών: Google images

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο μόνος κυρίαρχος… η μεγάλη και μοναδική θρησκεία – είναι για εκείνον- η μουσική. «Τη μουσική σου πρέπει να την τιμάς με την ηθική σου και την στάση σου» , είπε κάποτε, σε μια προσπάθεια, να εξηγήσει πως επιβάλλεται- κατά την γνώμη του- στο κοινό το "ελαφρύ&

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παραλίγο να