Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μαγεία της Κλασικής Λογοτεχνίας.


                                                                        (πηγή:Google Images)



Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, 

Ιστορίες φαντασίας, φόνων, αγάπης, τραγικών συμβάντων, τρόμου και κοινωνικών προβληματισμών είναι μερικά μόνο από τα θέματα που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για έναν συγγραφέα, με τα περισσότερα από αυτά να εμφανίζονται στα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας που αποτελεί συντροφιά για όλες τις ηλικίες, προσφέροντας μια διαφορετική ποιοτική δραστηριότητα.


1.  H.G. Wells, «Ο Πόλεμος Των Κόσμων», Εκδ. Ψυχογιός


                                                   (πηγή: Εκδόσεις Ψυχογιός)


Οι Αρειανοί σκορπούν τον πανικό στους ανθρώπους, εισβάλλοντας στη Γη και δείχνοντας πως το δραματικό τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού  πλησιάζει.  «Πατώντας» στον φόβο του ανθρώπου απέναντι στην απειλή που φέρνει μαζί του το άγνωστο, με απολαυστικό και σχεδόν δημοσιογραφικό λόγο, το βιβλίο του Wells αποτελεί μια από τις διασημότερες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, που κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες του σελίδες.


2.  Henry James, «Το Στρίψιμο Της Βίδας», Εκδ. Ψυχογιός

                                               (πηγή: Εκδόσεις Ψυχογιός)



Μια τρομακτική έπαυλη, δυο ορφανά παιδιά, μια γκουβερνάντα, ένα σκοτεινό μυστικό και στοιχειωμένες υπάρξεις είναι το αντικείμενο του υποβλητικού και σκοτεινού αριστουργήματος του Henry James, που παίζει με το μυαλό του αναγνώστη, ωθώντας τον να σκεφτεί αν, πραγματικά, αυτό που διαβάζει είναι μια ιστορία φαντασμάτων ή τα αποκυήματα φαντασίας ενός διαταραγμένου νου. 


3. Charlotte Brontë, «Τζέιν Έιρ», Εκδ. Διόπτρα       


                                                    (πηγή: Εκδόσεις Διόπτρα)



Ορφανή από παιδί, η Τζέιν Έιρ, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και επιθυμώντας να ξεφύγει από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, πιάνει δουλειά ως γκουβερνάντα ενός κοριτσιού στο επιβλητικό Θόρνφιλντ Χολ, στην υπηρεσία του Έντουαρντ Ρότσεστερ. Με το καιρό η Τζέιν θα συνδεθεί με τον ψυχρό αλλά ευγενικό Έντουαρντ, ο οποίος κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό που πολύ σύντομα θα βγει στην επιφάνεια.


4. Harper Lee, «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια», Εκδ. Bell


                                                        (πηγή: Google Images)



Στο ήρεμο Μέικομπ της Αλαμπάμα, ο δικηγόρος Άττικους Φιντς προσπαθεί να μείνει συνεπής στις αξίες του, μεγαλώνοντας παράλληλα τα δύο παιδιά του, την Σκάουτ και τον Τζεμ. Η γαλήνια, όμως, πόλη σύντομα θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, όταν ο Άττικους αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός έγχρωμου εργάτη, φανερώνοντας την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τη βία που κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών.  


5.  George Orwell, «1984», Εκδ. Κάκτος


                                                          (πηγή: Google Images)



Σε μια χώρα που βρίσκεται κάτω από ένα δυστοπικό απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και όπου ο ηγέτης του «Μεγάλου Αδελφού» δικαιολογεί την καταπιεστική εξουσία του με το πρόσχημα του μεγάλου καλού, ο Γουίνστον Σμιθ εργάζεται για το Υπουργείο Αλήθειας και δουλειά του είναι να παραποιεί γεγονότα που είχαν λάβει χώρα στο παρελθόν, προκειμένου να είναι πάντα σύμφωνα με τη γραμμή των κυβερνώντων.


6.  Jane Austen, «Περηφάνια και Προκατάληψη», Εκδ. Κάκτος


                                                       (πηγή: Εκδόσεις Διόπτρα)



Η Τζέιν και η Ελίζαμπεθ Μπένετ ζουν στο Χέρντφονσαϊρ, μαζί με τις αδελφές τους και τους γονείς τους. Όταν φτάνει στην περιοχή ο εύπορος κύριος Μπίνγκλεϊ, η μητέρα τους, η κυρία Μπένετ, αρχίζει πυρετωδώς να καταστρώνει σχέδια, ώστε να εξασφαλίσει στη μεγαλύτερη κόρη της έναν καλό γάμο. Κι ενώ η Τζέιν και ο κύριος Μπίνγκλεϊ ερωτεύονται, εμπόδιο στη σχέση τους θα αποτελέσει ο φίλος του Μπίνγκλεϊ, ο κύριος Ντάρσι, ένας υπερόπτης και υπέρμετρα περήφανος άνθρωπος, που έλκεται από την Ελίζαμπεθ, η οποία, όμως, αρνείται την πρόταση γάμου του, απηυδισμένη από την αλαζονεία και τη συγκαταβατικότητά του. Για πόσο όμως; 


7.   Fyodor Dostoyevsky, «Έγκλημα και Τιμωρία», Εκδ. Γκοβόστη

                                                    (πηγή: Google Images)



Η δολοφονία μιας γριάς τοκογλύφου και της αδελφής της, που διαπράττει ο φοιτητής Ρασκόλνικοφ είναι έγκλημα για το οποίο ευθύνεται ολόκληρη η κοινωνία. Ο Ρασκόλνικοφ, μετά το διπλό του έγκλημα, οδηγείται σε μια κόλαση παραφροσύνης, τρόμου και μανιώδους καταδίωξης, πλάι στη μητέρα του Πουλχερία, την αδελφή του Ντούνια, τον αστυνόμο Πορφύριο Πετρόβιτς και τη νεαρή πόρνη Σόνια.


8.  Daphne Du Maurier, «Ρεβέκκα», Εκδ. Καστανιώτη


                                                            (πηγή: Google Images)



Η νεαρή ανώνυμη αφηγήτρια του βιβλίου παντρεύεται τον αριστοκράτη και χήρο Μαξίμ ντε Γουίντερ και μετακομίζει στον πύργο του, το Μάντερλεϊ. Εκεί «παγιδεύεται» από τον φόβο για την κυρία Ντάνβερς, αλλά και από την έντονη παρουσία της μυστηριώδους πρώτης συζύγου τού Μαξίμ, της Ρεβέκκας. Πολύ σύντομα, η γαλήνια ζωή του ζεύγους θα ανατραπεί, όταν θα ανασυρθεί το ναυάγιο ενός σκάφους, που κρύβει το πτώμα της Ρεβέκκας, κάνοντας τον Μαξίμ ύποπτο δολοφονίας.


9.  Charles Dickens, «Μεγάλες Προσδοκίες», Εκδ. Μίνωας

                                                 (πηγή: Google Images)



Ο ορφανός Πιπ ζει μια δυστυχισμένη ζωή σ' ένα χωριουδάκι, δίπλα στους βάλτους του Κεντ, ώσπου μια μέρα κάποιος μυστηριώδης ευεργέτης τού κληροδοτεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, που λειτουργεί ως το εισιτήριό του για το Λονδίνο, όπου γίνεται ένας τζέντλεμαν. Στο ταξίδι αυτό της ενηλικίωσης και της διάψευσης των μεγάλων προσδοκιών του θα έρθει σε επαφή με τον καλόκαρδο θείο του Τζο, τον  δραπέτη Μάγκουιτς, την τρελή μις Χάβισαμ, την άκαρδη, αλλά ωραία Εστέλλα και τον δικηγόρο Τζάγκερς.


10. Maxim Gorky, «Η Μάνα», Εκδ. Γκοβόστη


                                                          (πηγή: Google Images)



Εγκλωβισμένη σε μια μαρτυρική οικογενειακή ζωή, όπου κυριαρχεί η σωματική και ψυχική κακοποίηση η Πελαγία Νίλοβνα ζει αποκομμένη από την κοινωνία. Η πολιτική δράση του γιου της και των συντρόφων του ενάντια στην αυταρχική κρατική εξουσία τη συγκινεί και, πολύ σύντομα, θα παρακινηθεί και η ίδια να αμφισβητήσει την κρατούσα τάξη, στρατευόμενη στη μεγάλη επανάσταση, ενώ γίνεται ένα σύμβολο για όλους τους συναγωνιστές της, η μάνα τους. 


11. Herman Melville, «Μόμπι Ντικ», Εκδ. Καρακώτσογλου


                                            (πηγή: Εκδόσεις Καρακώτσογλου)



Ο νεαρός ναύτης Ισμαήλ περιγράφει το ταξίδι του φαλαινοθηρικού πλοίου Πόκουοτ, του οποίου καπετάνιος είναι ο μανιακός καπετάνιος Άχαμπ, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να σκοτώσει την τρομερή λευκή φάλαινα, Μόμπι Ντικ, η οποία στο παρελθόν  κατασπάραξε το ένα του πόδι. Πρόκειται για μια ιστορία που αναδεικνύει την αλαζονεία του ανθρώπου που προσπαθεί μάταια να επικρατήσει της φύσης.  
  

12. Alexandre Dumas, «Ο Κόμης Μόντε Κρίστο», Εκδ. Καρακώτσογλου


                                          (πηγή: Εκδόσεις Καρακώτσογλου)



Ήρωας της ιστορίας είναι ο νεαρός Εντμόν Νταντές, ο οποίος θα πέσει θύμα της πλεκτάνης των ανταγωνιστών του, περνώντας περίπου δεκαπέντε χρόνια φυλακισμένος στο φρούριο του Ιφ, από όπου, τελικά, κατορθώνει να αποδράσει και να βρει τον αμύθητο θησαυρό που του είχε εκμυστηρευτεί ο συγκρατούμενός του, αβάς Φαρία. Ελεύθερος πια, ο Νταντές βάζει σκοπό της ζωής του να εκδικηθεί όσους τον έβλαψαν, οδηγώντας τους στον θάνατο, την εξαθλίωση και την τρέλα.


13. Archibald Joseph Cronin, «Το Κάστρο», Εκδ. Πατάκη


                                                         (πηγή: Google Images)



Ο εικοσιτετράχρονος ιδεαλιστής Άντριου Μάνσον δουλεύει γεμάτος ζήλο ως γιατρός σε μια μουντή περιοχή στην Νότια Ουαλία, που ταλανίζεται όχι μόνο από τους θανάτους που οφείλονται σε αρρώστιες και στην καρβουνόσκονη των ανθρακωρυχείων, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ελέγχεται από ανθρώπους συμφεροντολόγους και υποταγμένους στο κέρδος. Σύντομα και χωρίς να το καταλάβει θα γίνει με την σειρά του κομμάτι του κοινωνικού και επαγγελματικού κατεστημένου, ως τη στιγμή που ένας θάνατος θα τον επαναφέρει στην πρότερη ηθική και ιδεολογική ακεραιότητά του.



14. Leon Tolstoy, «Πόλεμος και Ειρήνη», Εκδ. Γκοβόστη


                                                               (πηγή: Google Images)


Αρχές του 19ου αιώνα και ο φόβος για τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία βρίσκει τις οικογένειες Μπεζούκοφ, Ροστόβ και Μπολκόνσκι να μη γνωρίζουν την τραγική συνέχεια της ζωής τους, με τον Αντρέι Μπολκόνσκι, τον Πιερ Μπεζούκοφ, την Νατάσα Ροστόβ, τον αδελφό της Νικολάι και τις οικογένειές τους να έρχονται αντιμέτωπες με τον πόλεμο, την αγάπη, την υπέρμετρη φιλοδοξία, την αλαζονεία, την απώλεια του πλούτου και της κοινωνικής θέσης, μπροστά στον φόβο της επέλασης του αρχιστράτηγου Ναπολέοντα.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Αγγελάκας: Η ροκ περσόνα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

  thessalonikiguide.gr                                                                                                         Ατόφιες οι σκέψεις του, γίνονταν λέξεις και άφοβα ξεπετάγονταν από τα χείλη του, κάθε φορά που αποφάσιζε να μιλήσει. Έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του; Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς στην καθαρή και ατόφια ειλικρίνεια κάποιου; "Μουσικά ανορθόγραφος" μιας και δε ξέρει να διαβάζει ούτε πεντάγραμμο- σύμφωνα με τον ίδιο-   αλλά και αυτοδίδακτος, πιστεύει βαθιά πως: «Όση σχέση έχει η εκκλησία με τη θρησκεία, τόση έχουν και τα ωδεία με την μουσική…». Θα έλεγε κανείς πως είναι ενάντια σε κάθε είδους πολιτικής, θρησκείας, εξουσίας. Είναι ένα είδος αναρχικού, έχει δηλώσει. Ο μόνος κυρίαρχος… η μεγάλη και μοναδική θρησκεία – είναι για εκείνον- η μουσική. «Τη μουσική σου πρέπει να την τιμάς με την ηθική σου και την στάση σου» , είπε κάποτε, σε μια προσπάθεια, να εξηγήσει πως επιβάλλεται- κατά την γνώμη του- στο κοινό το "ελαφρύ&

Γεωργία Βασιλειάδου: Τέσσερις εμβληματικές ταινίες της καριέρας της

Γράφει η Παναγιώτα Απέργη, Έχοντας μείνει γνωστή για τους πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους που έχει ενσαρκώσει, η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε μια από τις πιο αγαπημένες κωμικές ηθοποιούς, η οποία σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο με το αστείρευτο ταλέντο της. Άλλοτε Μαρίνα, άλλοτε Ευτυχία, άλλοτε Καλλιόπη κι άλλοτε Αριστέα, η Γεωργία Βασιλειάδου προκαλούσε, πάντα, άφθονο γέλιο στους θεατές με τις μνημειώδεις ατάκες της. Ας θυμηθούμε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές της εμφανίσεις που άφησαν εποχή. «Η θεία απ’το Σικάγο» Με την επιστροφή της από τις Η.Π.Α. η Καλλιόπη (Γεωργία Βασιλειάδου) αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του αυστηρού απόστρατου αξιωματικού αδελφού της, Χαρίλαου, (Ορέστης Μακρής) και να παντρέψει τις ανιψιές της, χάρη σε ένα ευφάνταστο, αν και ριψοκίνδυνο, τέχνασμα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 και σημείωσε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος και η ταινία προέ

Καίτη Πάνου: Η «φινετσάτη» ντάμα του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γράφει η Έλλη Δήμου, Από «ενζενί» (ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της απλοϊκής και αθώας νέας) σε «φινετσάτη» ντάμα η Καίτη Πάνου άφησε το δικό της στίγμα, στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Γεννημένη στις 28 Αυγούστου του 1927 , ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή , από τον Πύργο Βουλγαρίας. Όντας σε τρυφερή ακόμη   ηλικία, είχε καταλάβει ποιο επάγγελμα αγαπούσε. Συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις και εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.   Έφερε τον τίτλο του «παιδιού θαύματος». Η επίσημη πρώτη στον Κινηματογράφο για την Πάνου, έγινε σε ηλικία 16 ετών- το 1943 - στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς» . Η «πρώτη της φορά» συν έπεσε με την –επίσης- παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Χόρν αλλά και της «Φίνος Φίλμ». Η ταινία «Η φωνή της καρδιάς» είναι η πρώτη της «Φίνος Φίλμ. Ωστόσο αποτελεί συμπαραγωγή με τον Γιώργο Καβουκίδη. Φημολογείται πως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου-Δημήτρης Ιωαννόπουλος- είχε ερωτευτεί τη νεαρή ηθοποιό και παραλίγο να